Fikret Čaušević
0

'BiH će naredne godine ući u dublju recesiju'

FENA
Bosna i Hercegovina će naredne godine ući ne samo u blagu već i u dublju recesiju, ocijenio je danas u Sarajevu profesor na Ekonomskom fakultetu Fikret Čaušević, govoreći kao uvodničar na javnoj raspravi "Trajuća globalna recesija i njeni uticaji na BiH".

Raspravu je organizirao Centar za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna, uz učešće niza ekonomskih stručnjaka iz BiH.

Pored Čauševića, o spomenutoj su temi mišljenje iznijeli i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Ante Domazet, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i direktor Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja Žarko Papić.

Čaušević je u uvodnoj riječi, govoreći o narednoj godini, istaknuo da BiH također kao posljedicu globalne recesije može očekivati smanjenje zaposlenosti i netoplaća. On smatra da nije realno očekivati porast potrošnje domaćinstava, već će ona stagnirati ili opasti.

Mišljenja je da se uz očekivani pad cijena uvozne robe može očekivati i pad kupovne moći stanovništva i investicionih aktivnosti kompanija. Vrijednost izvoza bh. kompanija mogla bi biti smanjena za 20 do 30 posto zbog smanjenja narudžbi i izvoznih cijena.

Kao jednu od prioritetnih mjera za izlazak iz očekivane krize Čaušević vidi u realizaciji svih infrastrukturnih projekata. Preciznije, to se odnosi na ulaganje investicija u elektroenergetski sektor i putnu infrastrukturu, kao i sve druge kapitalne projekte na lokalnom i regionalnom nivou.

On je govorio i o uzrocima i posljedicama globalne recesije u svijetu, odnosu vodećih ekonomskih sila, kretanju novca, potezima Međunarodnog monetarnog fonda te svjetskoj finansijskoj liberalizaciji.

Skupu je kao gost prisustvovao i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je potvrdio da je uticaj globalne recesije na BiH definitivno moguć. Naglasio je da već tri protekla mjeseca radi na dobijanju jeftinih kredita kako bi BiH lakše prebrodila krizu, a u tim angažmanima već ima određenih rezultata.

"BiH ima velike resurse koje trebamo iskoristiti. Tu prvenstveno mislim na energetski sektor po modelu da se ništa ne privatizira niti prodaje. Mi trebamo ostati potpuno suvereno u vlasništvu nad našim resursima i potencijalima, a uz to imamo i milijarde investicija. Javni su radovi također jedan od izlaza iz ove situacije", istaknuo je Silajdžić.

Na skupu je još rečeno da su među osnovnim uzrocima finansijske krize u svijetu - finansijske inovacije koje se protive prirodi poslovnog duha, jer su bazirane na osiguranju od rizika, te nafta i energetski suverenitet.