Mladen Ivanić
0

"BiH će imati problema sa članstvom u Vijeću Evrope"

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Nije bilo realno očekivati da se u ovom periodu bilo šta desi i promijeni te da će se lideri u BiH šest mjeseci prije izbora dogovoriti, kazao je nakon susreta s Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Američko-evropskoj delegaciji, Ivanić je rekao da je prije izbora bilo potrebno promijeniti Ustav BiH.

"Mislim da ćemo imati vrlo ozbiljnih problema sa članstvom u Savjetu Evrope. Već sljedeće sedmice u BiH dolazi izvještač koji će, pošto se vidi da nema mogućnosti da se bilo šta napravi, siguran sam, tražiti da se po hitnoj proceduri obavi rasprava u Savjetu Evrope o BiH. Već u septembru, očekujem suspenziju delegacije BiH iz članstva", kazao je Ivanić.

Trenutna situacija je, smatra Ivanić, smiješna jer je međunarodna zajednica više zainteresirana za pozitivnu poruku iz BiH, nego domaći političari.

"Zamolio sam da se obezbijedi bezvizni režim i da građani više nemaju problema kada je to u pitanju i nadam se da će to biti u junu", pojasnio je Ivanić.

Komentirajući izjavu Bože Ljubića o neophodnosti i realnosti teritorijalnog preustroja zemlje, Ivanić je kazao da je za njega, sve što dira u Republiku Srpsku, nerealno i nemoguće.

"To što je njemu nužno za mene je potpuno neprihvatljivo. Ne pada mi na pamet da pristanem na bilo kakvu promjenu Ustava BiH koja će značiti dodirivanje Republike Srpske", stav je Mladena Ivanića.

Izjave premijera RS-a Milorada Dodika o mirnom razdruživanju Ivanić vidi kao promjenu od referenduma do mirnog razdruživanja.

"Ranije je obećavao referendum i nezavisnost, a sad obećava mirno razdruživanje. Znalo se da od referenduma nema ništa kao što nema ništa ni od mirnog razdruživanja", izjavio je Ivanić.