Suspenzija iz IPA-e
0

BiH će biti uskraćena za 88 miliona eura

SRNA
Evropska komisija donijela je internu odluku o suspenziji svih projekata iz Instrumenata predpristupne pomoći (IPA) za BiH u 2011. godini, čime zemlja ostaje uskraćena za 88 miliona eura koji su trebalo da budu upućeni za realizaciju 14 projekata usaglašenih na državnom nivou, potvrđeno je u Evropskoj komisiji u Briselu.

Ova odluka donijeta je nakon što je Vlada Federacije BiH odbacila kao neprihvatljivu revidiranu listu projektnih prijedloga IPA 2011, koju je prošle sedmice usvojilo Vijeće ministara, a iz koje je "skinuto" nekoliko projekata kojima se, prema ocjeni zvaničnika Republike Srpske, vršio prenos nadležnosti sa entiteta na državu.

   Čim je federalni premijer Nermin Nikšić o toj odluci obavijestio specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena, u Briselu je ispisana interna odluka o suspenziji svih projekata za BiH koji su trebali biti finansirani iz IPA fondova, piše portal Jabiheu.

   O odluci Evropske komisije do kraja sedmice  zvanično bi trebalo da bude obaviješten i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

   "Ono što treba da bude jasno u BiH - nijedan projekat neće biti finansiran iz IPA fondova ukoliko za njega ne postoji saglasnost, odnosno koncenzus svih nivoa vlasti u BiH. U ovom slučaju, nema saglasnosti iz FBiH, što znači da nema osnova za provođenje projekata u vrijednosti od 88,02 miliona evra" - rekao je za "Jabiheu" visokopozicionirani diplomata Evropske komisije.

   Ministar finansija BiH Dragan Vrankić izjavio je Srni da zbog tri - četiri projekta nije trebalo praviti glupost koja je dovela do toga da Brisel ospori cijeli IPA paket za BiH za 2011. godinu.

   "Ono što je usaglašeno na Savjetu ministara BiH nije ono što se željelo u startu, ali je puno bolje da iskoristimo 89 miliona evra nego ništa", rekao je Vrankić.