BiH
21

BiH bolja samo od Moldavije: Koliko smo spremni za klimatske promjene?

Klix.ba
Stručnjaci za klimatske promjene objavili su mapu koja otkriva stepen spremnosti jedne države da se nosi sa posljedicama klimatskih promjena.

Na mapama su prikazane 192 države svijeta, a rangirane su po svojoj ranjivosti, odnosno spremnosti za teške posljedice zagrijavanja atmosfere.

Rezultati su pokazali da skandinavske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju najveće šanse da uspješno zbrinu svoje građane, dok će subsaharska Afrika osjetiti najgore posljedice globalnog zagrijavanja.

Mape su kreirane u kompaniji The Eco Experts, a koristili su podatke sa Univerziteta Notre Dame u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su poznati pod nazivom ND-Gain Index.

Evropa je uglavnom dobro pripremljena za nadolazeće probleme, a države kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Ukrajina i Rumunija kaskaju za ostatkom Starog kontinenta.

Ipak, indeks spremnosti BiH nalazi se u rasponu od 50 do 59. Tako naša zemlja ima 55,1 bod i nalazi se na samom dnu regije, a ispred nas su i Albanija i Srbija. Na evropskom nivou BiH je na predposljednjem mjestu, a iza nas nalazi se samo Moldavija.

Spremnost Norveške, Finske i Švedske procijenjena je na više od 80 bodova indeksa.