BiH
112

BiH bogatija za 99 graničnih policajaca: Čuvati granicu je čast i obaveza

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, koja se nalazi u Mostaru, danas je održana svečana promocija s polaganjem zakletve za 99 policajaca Granične policije Bosne i Hercegovine koju su uspješno završili temeljnu obuku prvog nivoa za stjecanje čina policajca.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su visoki dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici sigurnosnih agencija svih nivoa vlasti, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji svečano promovisanih policajaca.

Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, čestitao je kadetima na uspješno završenoj obuci, naglasivši da su kadetkinje i kadeti tokom obuke pokazali ozbiljnost i upornost u stjecanju znanja.

"Premda je ovo najbrojnija generacija do sada, kroz svoje školovanje su pokazali izuzetnu profesionalnost i organiziranost u stjecanju teoretskih znanja i praktičnih vještina. Također, Agencija je svojim predanim radom i ustrajnošću dala svoj doprinos uspješno okončanom procesu obuke gdje je postignuta prosječna ocjena 4,37 8. generacije kadeta Granične policije Bosne i Hercegovine", kazao je Vukoja.

Prisutnima se je obratio i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH koji je kazao da se posebna pažnja treba obratiti na obuku graničnih policajaca, jer samo sa educiranim kadrovima Bosna i Hercegovina se može nositi sa sve većim izazovima.

"Samo sa stručno osposobljenim kadorvima možemo se nositi sa sve većim izazovima u nadzoru i kontroli prelaska državne granice i u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta. Samo značajnim ulaganjem u graničnu policiju, što edukacijskim, što materijalnim možemo ići u korak s Evropskom graničnom policijom", kazao je Galić.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, u svom obraćanju zahvalio se promovisanim policajcima što su stupili u jedan častan i odgovoran posao, a to je čuvanje državne granice.

"Biti policajac, odnosno granični policajac, je izuzetna čast i ponos kojim se možete dičiti. Znamo da građani Bosne i Hercegovine imaju povjerenje u policiju, i vi također morate to povjerenje opravdati kada uskoro stupite na svoja radna mjesta. Mi moramo štititi svakog građanina Bosne i Hercegovine kako njegov fizički, tako i imovinski integritet, jednostavno mi moramo biti oni koji će uspostaviti vladavinu prava, odnosno jednakost svih građana Bosne i Hercegovine", kazao je Mektić.

Branko Vukoja uručio je uvjerenja kadetima za uspješno završenu obuku, nakon čega su promovisani policajci položili zakletvu pred Draganom Mektićem.

Među 99 kadeta svojim radom i zalaganjem tokom obuke naručito se istakao Miloš Đokić koji je proglašen kadetom generacije te mu je ovom prilikom uručena pohvalnica i plaketa.