OHR
0

BiH bi se mogla naći u veoma ozbiljnoj situaciji

Sarajevo-x.com
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa Jane Armitage, direktoricom Svjetske banke i regionalnom koordinatoricom za jugoistočnu Evropu. Tokom sastanka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je razgovarao sa Jane Armitage o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o tekućim i planiranim projektima Svjetske banke u zemlji.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je zahvalio Svjetskoj banci na pravovremenim procjenama uticaja globalne ekonomske krize na BiH i naporima koje je Svjetska banka poduzela kako bi pomogla zemlji ublažiti posljedice.

Na sastanku je bilo riječi o stand-by aranžmanu sa MMF-om te rezultatima sastanka predstavnika BiH i MMF-a u Beču. visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da ekonomska kriza nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu.

Finansijska kriza i neuspjeh vlasti da ispune obaveze prema MMF-u, ugrozili bi ne samo finansijsku stabilnost zemlje nego i njen međunarodni kredibilitet. Vlasti BiH su sa MMF-om pregovarale o zahtjevima za stand-by aranžman. Ti zahtjevi, u sadašnjem obliku, su rezultat pregovora. MMF će procijeniti koliko ih vlasti BiH ispunjavaju, a time i koliko je zemlja kvalifikovana da dobije stand-by aranžman, saopšteno je iz OHR-a.