BiH
0

BiH bi mogla ostati bez goriva

NINA
Odbor prometnika naftnih prerađevina iznio je na današnjoj konferenciji za novinare Vanjskotgovinske komore u Sarajevu zahtjev da Ministarstvo prometa i veza BiH suspendira odluku o dozvolama za autocisterne koje uvoze naftne prerađevine iz Mađarske ili da poveća broj dozvola.

Prema riječima predsjednika Odbora prometnika naftnih prerađevina FBiH Muhidina Alića, međudržavni protokol između BiH i Mađarske, koji je potpisan 29. juna ove godine, a stupio na snagu 1. septembra, dao je vrlo mali broj dozvola za uvoz naftnih prerađevina.

"Dobili smo 3.000 dozvola za cijelu BiH, 2.000 za FBiH i 1.000 za RS. Taj broj dozvola za uvoznike naftnih prerađevina može podmiriti potreba za 15 dana", tvrdi Alić objašnjavajući da ako stanje ostane takvo, goriva neće biti jer postoje samo komercijalne rezerve na pumpama za svega nekoliko dana.

Stoga je Odbor prometnika naftnih prerađevina na danas održanom sastanku pozvao savjetnika iz mađarske Ambasade Istvana Chilea koji je kazao da se broj dozvola mora raspraviti unutar BiH, a mađarska će vlada taj dogovor uzeti u razmatranje jer je njoj cilj da se nafta izvozi. Ukoliko naša Vlada ne ispravi pogrešku, kako kaže Alić, uvoznici naftnih prerađevina morat će postupiti mimo tržišnih pravila i to će prouzrokovati probleme na tržištu.

"Očekujemo da se do vikenda razriješi problem, tako da cisterne mogu nesmetano dovoziti gorivo iz Mađarske. Ukoliko se to ne dogodi, bit ćemo prisiljeni da gorivo prevozimo hrvatskim ili nekih drugim cisternama bez dozvole, ili ćemo naše cisterne morati registrirati u drugim državama kako bismo mogli nesmetano raditi", kazao je Alić.

Predstavnici Odbora prometnika naftnih prerađevina su predložili predsjedniku da se odbor sastane u istom sastavu i u Republici Srpskoj te da zajedno, ako se ne oglasi Ministarstvo prometa i veza BiH, učine potrebne korake kako bi se razriješio problem. Problem su pokušali riješiti i danas, ali neuspješno jer se niko iz Ministarstva prometa i veza nije odazvao pozivu na sastanak.

Na sastanku Odbora prometnika naftnih prerađevina je dogovoreno da bi broj dozvola za uvoz iz Mađarske trebao biti 30.000 i da bi to onda moglo zadovoljiti tržište BiH.