Zaštita domaćih proizvoda
0

BiH bi donošenjem zakona prekršila dogovor s Ceftom

SRNA
Izglasavanje Prijedloga zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH bilo bi jasno kršenje obaveza te zemlje prema Cefta sporazumu, ocijenili su predstavnici crnogorske Vlade i Evropske komisije.

Pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Goran Šćepanović i šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer razgovarali su o primjeni tog sporazuma i o problemima sa kojima se Crna Gora suočava od početka predsjedavanja Ceftom.

Oni su ocijenili da je izglasavanje Predloga zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, najaktuelniji problem, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva za ekonomski razvoj.

Ocijenjeno je da bi taj zakon, ukoliko se usvoji, doveo do uvođenja visokih carinskih tarifa za poljoprivredne proizvode uvezene iz nekih od susjednih zemalja BiH, posebno Hrvatske i Srbije.

"Evropska komisija i Crna Gora smatraju da bi to bilo jasno kršenje obaveza BiH prema Cefti", navodi se u saopštenju.

Šćepanović je kazao da će Crna Gora, kao predsjedavajuća, nastojati da u saradnji sa ostalim potpisnicama Cefte pošalje zajedničku poruku parlamentu BiH o posljedicama koje bi usvajanje tog zakona imalo na budućnost regiona.

Sagovornici su istakli značaj primjene CEFTA sporazuma u jačanju regiona i naglasili da sve probleme treba rješavati propisanim mehanizmima tog sporazuma.