BiH
5

BiH bez očitovanja o tužbi Ilijaza Pilava pred sudom u Strazburu

Anadolija
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala je na današnjoj sjednici razmatrati i usvojiti očitovanje države BiH po navodima iz tužbe koju je protiv te zemlje prije šest godina podnio ugledni hirurg iz Srebrenice dr. Ilijaz Pilav.

Na prijedlog jednog od članova te komisije, rasprava je odložena za iduću sjednicu, a Sekretarijat Ustavnopravne komisije je zadužen da pripremi sve prijedloge za izmjenu Ustava po kojima je obavljena rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na bazi toga, kako je za AA kazao predsjedavajući Ustavnopravne komisije BiH Šefik Džaferović, "dat će svoj sud i mišljenja".

Pilav je tužio BiH Evropskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Ukoliko presuda bude u korist doktora Pilava, kako se procjenjuje, BiH će morati napustiti dejtonski model uređenja države.

Džaferović kaže kako u pozitivan ishod tužbe nema sumnje i ona će biti prihvaćena. Tvrdi da bi BiH morala otkloniti sve oblike diskriminacije.

"Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, gdje je utvrđena diskriminacija građana koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda. Poslije te presude je potpuno jasno da postoji diskriminacija konstitutivnih naroda, zavisno od entiteta do entiteta. Srbi su diskriminirani kad je u pitanju izbor u Predsjedništvo BiH iz FBiH, a Bošnjaci i Hrvati su diskriminirani u entitetu RS. Potpuno je jasno da postoji povreda protokola 12 na Evropsko konvenciju onako kao se navodi u apelaciji dr. Pilava. Bilo bi najbolje kada bismo kroz implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava ukinuli diskriminaciju u odnosu na sve građane, a prema svim institucijama", govori Džaferović.

Ističe kako je predlagao da to bude konstatirano i na današnjoj sjednici, te da se o istom obavijesti agent BiH pred Evropskom sudom za ljudska prava Monika Mijić. No, kako je objasnio, to je ostavljeno za iduću sjednicu.

BiH dobija još jedan "slučaj", pored famoznog slučaja "Sejdić-Finci". Šest godina nakon podnošenja tužbe dr. Ilijaza Pilava protiv BiH, stvari su se počele pokretati s mrtve tačke. Tužba je dostavljena BiH i sada se očekuje očitovanje države po navodima iz ovog predmeta.