BiH
0

BiH: 100.000 KM za pomoć žrtvama u Libanu

FENA
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
Iz budžetskih rezervi Bosne i Hercegovine bit će izdvojeno 100.000 KM za pomoć žrtvama ratnih stradanja u Libanu, odlučilo je danas Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu.

Novac će biti upućena putem Crvenog križa, izjavila je na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća glasnogovornica Mirjana Micevska.

I za djelatnosti Projekta Ars Aevi bit će izdvojeno 100.000 KM, dok je 50.000 KM namijenjeno za pripreme državne košarkaške reprezentacije pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Vijeće ministara je donijelo i Odluku o prihvatanju programa rada Komisije za ispitivanje istine o stradanju Srba, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine. Prioritet programa rada bit će - utvrđivanje ljudskih žrtava, saopćila je na pres-konferenciji Micevska.

Cvjetko Savić imenovan je za člana ove komisije jer je Željko Rašević podnio ostavku.

Razmatrajući Prijedlog odluke o ratifikaciji Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice, Vijeće ministara BiH danas se izjasnilo da je Temeljni ugovor finansijski neodrživ za BiH. Predsjedništvu BiH predloženo je da prije postupka ratifikacije pregovara o dopuni člana 10. ugovora kojom bi se povrat imovine vezao s budućim zakonom o restituciji BiH, a što bi bilo implementirano odmah po ratifikaciji, pojasnila je Micevska.

Radi sprečavanja unošenja klasične svinjske kuge Vijeća ministara je donijelo Odluku o zabrani uvoza živih domaćih i divljih svinja, njihovog sjemena i embrija, svježeg svinjskog mesa i različitih vrsta proizvoda od svinja namijenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu upotrebu.

Odluka o osnivanju državne komisije za reviziju Odluke o naturalizaciji stranih državljana u BiH izmijenjena je danas imenovanjem Barryja J. Stephensa, potpukovnika Armije SAD, za člana državne komisije umjesto potpukovnika Deana Vlahopoulosa koji je napustio BiH zbog rasporeda na druge poslove.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara utvrđen je i prijedlog izmjena i dopune aktuelnog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Radi se o usaglašavanju s entitetskim zakonima o prekršajima koji predviđaju novčanu kaznu kao jedinu u ovim prekršajnim djelima jer se kazna zatvora, shodno propisima entiteta, ne može više izricati za prekršaje.

Predložene zakonske izmjene treba da ukinu naplatu kazne na licu mjesta i obezbijede efikasnu primjenu instituta prekršajnog naloga. Osoba koja ne plati prekršajnu kaznu ne može dobiti ili produžiti vozačku dozvolu, stoji u predloženim izmjenama.