Srbijanska štampa
0

Biden s oštrim porukama za Dodika i Silajdžića

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden dolazi u Srbiju s eksplicitnim prijetnjama i nagradama za kooperativnost Beograda prema američkom prioritetu da po svaku cijenu spriječi razgradnju BiH, prenosi u utorak beogradski dnevnik "Blic", pozivajući se na izvor blizak Bijeloj kući, koji je sudjelovao u pripremi Bidenova posjeta Beogradu.

"Bit će ponuđena konkretna nagrada ako Beograd konstruktivno utječe na (premijera Republike Srpske Milorada) Dodika i prijetnja u suprotnom", kaže izvor "Blica", ne navodeći konkretno što bi to moglo biti.

U Beogradu će, kako dodaje, Biden izraziti otvorenu zabrinutost da Srbija vodi nekonstruktivnu politiku prema BiH, a potpredsjednik SAD-a srbijanskom predsjedniku Tadiću dolazi s mješovitim porukama i ponovno će, po riječima tog izvora, biti na djelu politika "mrkve i batine".

Bosna i Hercegovina je, kako se navodi, američki prioritet broj jedan na Balkanu i zato potpredsjednik SAD-a svoju posjetu regiji započinje u Sarajevu, a njegova posjeta Beogradu bit će dobrim dijelom upravo u znaku podrške jedinstvenoj i funkcionalnoj BiH.

"Procjene SAD-a su da je politička klima u BiH veoma nalik onoj iz 1991. godine i da najveće probleme pravi premijer RS Milorad Dodik, koji se sve eksplicitnije zalaže za odvajanje srpskog entiteta. Biden dolazi s oštrim porukama za Dodika, ali i za Harisa Silajdžića, koji je nedavno na srpskoj televiziji izjavio da će 'biti krvi' ako se RS pokuša odcijepiti", kaže izvor beogradskog lista.

Po njegovim riječima, procjena Amerike je da će, ako se stvari u BiH nastave odvijati na ovaj način, za dvije-tri godine doći do novog raspada BiH i to neće ići mirnim putem, a SAD to žele spriječiti po svaku cijenu.

U sklopu posjeta regiji, potpredsjednik SAD-a u utorak boravi u Sarajevu, nakon čega će u srijedu posjetiti Beograd i razgovarati s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

U sklopu svoga posjeta Balkanu, Biden će, kako je najavljeno, zatim posjetiti i Prištinu.