Borba poljoprivrednika za prava
16

Bićo: Vlade moraju shvatiti da BiH živi od poljoprivrede

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Iako je poljoprivrednicima obećano da će sva dugovanja koja se tiču isplate poticaja iz 2012. godine biti uplaćena do 1.1. 2013. godine, to se nije desilo. Savez poljoprivrednih udruženja FBiH ovaj put ne najavljuje proteste, ali nastavlja borbu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na današnjoj sjednici, kojoj su prisustvovali predstavnici svih kantonalnih poljoprivrednih udruženja, bilo je riječi o programu poticaja za 2013. godinu. Podsjetimo, u ovogodišnjem budžetu predviđeno je 68 miliona maraka u te svrhe, što je prema mišljenju poljoprivrednika premalo.

"Cilj nam je doći do programa za ostvarivanje poticaja za 2013. godinu što prije. Danas ćemo poslati odborima Parlamenta FBiH zahtjev da i mi učestvujemo u izradi. Mi smo prinuđeni da prihvatimo 68 miliona, a kada to prođe onda ćemo se boriti za ostalo, jer nam ova sredstva mogu biti do polovine godine, ali onda ćemo se boriti da dobijemo još 40-50 miliona maraka, jer poljoprivreda drugačije neće moći opstati", rekao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza udruženja poljopriviednika FBiH, koji je na današnjoj sjednici dobio punu podršku svih članica Saveza za predstavnika poljoprivrednika.

Svjesni u kakvoj se situaciji država nalazi i da godišnje odlazi oko 50.000 maraka na podršku radu poljoprivrednih udruženja, ovaj Savez je preložio Federalnoj vladi da ukine tu vrstu pomoći, preusmjeri je na poticaje i uloži u promociju domaćih poljoprivrednih proizvoda.

"Mnoga udruženja to dobijaju, a ne rade ništa. Ovako će se sami pogasiti, a novac će biti utrošen u prave svrhe", rekao je Nedžad Bićo, član Predsjedništva Saveza.

Kako ističu, svjesni su da nemaju drugog načina osim da se bore svim legitimnim i zakonskim sredstvima. Dodaju kako neće tražiti ničiju smjenu jer to neće riješiti njihove probleme.

"Vlade i parlamenti moraju shvatiti da država BiH i Federacija BiH žive od poljoprivrede, a ovdje je sve naopako. Da se ja lično pitam promijenio bih Zakon o poljoprivredi i druge zakone, jer ovo ne vodi nigdje", rekao je Bićo.

Savez poljoprivrednih udruženja pozvao je vlasti da više rade na promociji domaćih poljoprivrednih proizvoda te da je za to potrebna mnogo veća od pet miliona maraka.

"Zemlje u okruženju već dugo rade na tome, bore se za svoje mjesto na evropskom tržištu, a mi tapkamo u mjestu. Potrebno je zaštititi naše proizvode, zaštititi njihovu cijenu i promovirati ih na pravi način", kazao je Avdić.