Novi protesti poljoprivrednika
11

Bičo: Došli smo do zida, ne znamo kako ćemo u zimu

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Poljoprivrednici s područja Federacije BiH u četvrtak će ponovo tražiti svoja prava pred zgradom Vlade FBiH. Zahtijevaju da im se konačno isplati više od 30 miliona maraka koliko im se duguje za poticaje.

"Saznali smo i da je federalni ministar finansija planirao izdvojiti 60 miliona maraka za poljoprivredne poticaje za 2013. godinu, što je vrlo malo. Mi tražimo 180 miliona maraka, odnosno najmanje šest posto iz federalnog budžeta", rekao je za Klix.ba Nedžad Bičo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika KS.

Pred zgradom Vlade očekuje se do 1.500 poljoprivrednika koji će mirnim protestom pozvati premijera Nermina Nikšića i ministra finansija Antu Krajinu da ih prime na razgovor jer, kako kaže Bičo, nisu se udostojili odgovoriti na njihove pozive za sastanak.

"Došli smo do zida. Ne znamo kako ćemo u zimu. Ukoliko ni na to ne bude reakcije poduzet ćemo radikalnije mjere. Blokirat ćemo institucije i lokalne saobraćajnice, štrajkovat ćemo glađu jer Vlada nas totalno ignoriše", istakao je Bičo.