BiH
161

Biciklizam sve popularniji: Sarajevu na poklon natkriveni parking

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru projekta izgradnje modernih natkrivenih parkirališta za bicikla širom Bosne i Hercegovine, kojeg su inicirali Udruženje Giro di Sarajevo i kompanija Lactalis BH, danas je u Sarajevu, u dvorištu Fakulteta za sport i tjelesni odgoj postavljeno posljednje, peto po redu, čime je projekat uspješno i finaliziran.

Natkriveno parkiralište, kapaciteta deset mjesta, namjenjeno je svim biciklistima rekreativcima, prevashodno studentima i profesorima ovog fakulteta, koji će imati priliku češće upražnjavati vožnju biciklom, kao jednu od preporučenih zdravih navika.

"Veoma dinamičan životni tempo i manjak kretanja predstavljaju sve veće opterećenje za čovjeka. Upravo ova institucija treba da bude pokretač svijesti građana za zdravim načinom života upražnjavajući biciklizam. Jedan ovakav objekat je dobro došao, jer omogućava odlaganje bicikala na sigurnom mjestu", izjavio je doc.dr. Eldin Jelesković sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu.

Projekat izgradnje modernih natkrivenih parkirališta za bicikla, izgrađenih po uzoru na pozitivne inžinjerske prakse iz drugih zemalja, započeo je u septembru, kada su u četiri bh. grada; Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Bihaću, postavljena najsigurnija odlagališta za bicikla u BiH.

"Prvobitno rješenje natkrivenog biciklističkog parkirališta višetruko smo unaprijedili za potrebe ovog projekta i dobili jedno zaista uzorno tehničko rješenje koje može poslužiti kao primjer za dalji razvoj biciklističkih parkirališnih kapaciteta u bh.gradovima. Prema vijestima iz Banja Luke, Mostara, Tuzle i Bihaća, biciklisti često odlažu bicikle na nedavno izgrađenim parkilištima i siguran sam da će ona dodatno potaknuti građane na učestaliju vožnju", osvrnuo se Damir Margeta, saradnik za infrastrukturu udruženja Giro di Sarajevo, autor idejnog rješenja, koji je sa svojim timom projektovao parking.

Kako bi ohrabrili sve rekreativce da sezonu produže, te uživaju u vožnji i tokom lijepih zimskih dana, kompanija Lactalis BH se za postavku u Sarajevu odlučila upravo u ovom mjesecu.

"Kako još uvijek nema padavina sezona je aktivna te nema razloga da se lijepo vrijeme ne iskoristi za uživanje u vožnji. Zaključno sa Sarajevom, u kojem je biciklizam sve popularniji, u pet bh. gradova postavili smo ove objekte koje nude sigurnu zaštitu za ljubimce na dva točka, a sve s ciljem animiranja naših građana da vode računa o svom zdravlju i brinu o okolišu. Na ovaj način Lactalis BH je, sa brendom Dukat, želio podržati razvoj biciklizma kao zdrave navike što je svakako u skladu sa vrijednostima naše kompanije", pojasnio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora kompanije Lactalis BH.

U proteklom periodu Girovci su, s ciljem promocije parkirališta, vozili zahtjevne dionice od Sarajeva do Banja Luke, Mostara, Tuzle i Bihaća, usput promovirajući i prirodne ljepote naše zemlje. Na današnjoj promociji predstavili su najbolje gradske rute koje rekreativci mogu korisiti u zimskom periodu, te uputili korisne savjete za vožnju u hladnijem periodu.

"Izuzetno smo ponosni, svi mi u Giro di Sarajevo, na projekat koji smo realizirali sa kompanijom Lactalis BH. Borit ćemo se da što više gradova dobije ovakve iste parkinge u narednom periodu i podignu svoju saobraćajnu kulturu na jedan novi, evropski nivo", izjavio je Nisad Selimović, predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo.