BiH
126

Biciklisti i maratonci iz Bihaća krenuli ka Potočarima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U organizaciji Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća je jutros put Srebrenice krenulo 220 biciklista i dvadeset maratonaca iz Bosne i Hercegovine i još deset zemalja svijeta.

Desetim biciklističkim maratonom Bihać - Srebrenica pod nazivom "Da se nikad  ne ponovi i ne zaboravi" te trkačkim maratonom Bišćani i biciklisti i atletičari iz SAD-a, Švedske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Njemačke i Francuske obilježit će 19. godišnjicu stradanja nedužnih civila iz zaštićene zone UN-a, Srebrenice.

Sa gradskog trga i pored loših vremenskih uslova i kiše bicikliste i maratonce ispratio je veliki broj stanovnika Bihaća, na čelu sa Emdžadom Galijaševićem, općinskim načelnikom koji je zahvalio učesnicima koji su odvojili vrijeme i odlučili da vožnjom biciklom i trčanjem odaju  počast žrtvama genocida u Srebrenici.

"Zahvalio bih svim učesnicima, posebno onim koji su došli iz drugih zemlja da podrže deseti biciklistički i trkački maraton. Mi koji smo preživjeli rat i stravične zločine nikada ne smijemo zaboraviti, a posebno genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Općina Bihać podržala je odlazak naših biciklista i maratonaca u Srebrenicu i na taj način nastavila obilježavati jedan od najsramnijih trenutaka u novijoj historiji svijeta , genocid nad >Bošnjacima Srebrenice", kazao je Galijašević. 

Predsjednika Kluba ekstremnih sportova "Limit" Ermin Lipović je kazao da kroz biciklistički maraton na neki načn suosjećaju sa porodicama ubijenih Srebreničana.

“Povodom tragedije stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je bilo i sportaša, suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, nas sportaše, ljubitelje prirode i ekologe navelo je da organiziramo biciklistički maraton od Bihaća do Srebrenice. Na taj način odajemo počast svim žrtvama genocida u BiH, a posebno u Srebrenici, noseći sa sobom parolu  "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi" prolazeći biciklima sa zapadne na istočnu stranu naše Bosne i Hercegovine. Vožnjom prelazimo oko 500 kilometara dugu trasu i svojim prisustvom 11.07.2014.godine odajemo počast stradalim žrtvama", kazao je Ermin Lipović, predsjednik KES Limit.

Na isti put u nedjelju su krenuli i bihaćki planinari, u organizaciji Planinarskog društva "Horizont". Oni će se pridružiti Maršu mira do Srebrenice, koji kreće iz Nezuka kod Sapne.