BiH
0

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica nema novca

FENA
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH, kao i ostale institucije kulture od državnog značaja, nalazi se u teškoj situaciji, a njen direktor Sakib Pleh ističe da je osnovni problem u radu ove institucije nedostatak sredstava za repromaterijal.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica jedina je gdje slijepe osobe mogu dobiti knjigu na Brajevom pismu.

Kako naglašava Pleh, ova institucija je specifična jer oni sami proizvode knjige (na CD i na Brajevom pismu) i onda ih šalju slijepim osobama u BiH, ali i van njenih granica.

Na pitanje o mogućnosti samofinsiranja kroz prodaju knjiga, Pleh pojašnjava da je po Zakonu o biblioteci to neprofitabilna ustanova. Ujedno, tu je i problem autorskih prava, koje Biblioteka ne želi kršiti, iako vjeruju da bi ovoj ustanovi mnogi autori dali pravo na korištenje autorskih prava bez naknade.

Knjižni fond Biblioteke bez naknade koristi 1.158 slijepih osoba širom BiH, država bivše Jugoslavije i širom svijeta, gdje žive osobe koje razumiju jezike ovog govornog područja.

Pleh napominje da je toj biblioteci godišnje potrebno 470.000 KM da bi u potpunosti obavljala redovnu djelatnost, odnosno ispunjavala izdavački plan od oko stotinu naslova u tehnikama prilagođenim za slijepe osobe.

Također, ističe da su glumci spremni podariti svoje glasove bez naknade za digitalna izdanja i da im to značajno pomaže. Međutim, papir za Brajevo pismo, koji je i osnovni repromaterijal, izuzetno je skup.

"Dobili smo ove godine oko 100.000 KM, od toga oko 67.000 KM od Kantona Sarajevo, te 35.000 od Vlade Federacije", naveo je direktor Biblioteke.

Kad je riječ o komunalnim zaduženjima ona i ne iznose tako puno kao kod drugih institucija jer je riječ o manjem prostoru, tako da dug ove institucije iznosi oko 10.000 KM.

Zaposlenici Biblioteke već mjesecima ne primaju platu, a samim tim za njih se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.