BiH
0

Biblioteka priprema 300 naslova u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe

FENA
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH priprema 300 naslova koji će biti urađeni u tehnikama za slijepe osobe.

Taj posao namjeravaju uraditi do kraja aprila, a nakon toga će ih dostaviti u sedam odjeljenja širom BiH i u inozemstvu za korisnike s našeg govornog područja.

Direktor Biblioteke Sakib Pleh kazao je FENI da se radi punom parom ali s velikim zadovoljstvom jer znaju kome je to namijenjeno i koliko je to važno za njihove korisnike.

Biblioteka za slijepa lica BiH ima odjeljenja u Bihaću, Tuzli, Travniku, Zenici, Goraždu, Mostaru, Gradačcu, te odjeljenje u Štokholmu za slijepe osobe s našeg govornog područja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo je, ugovorom od 14. decembra prošle godine, 215.000 KM Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH za sufinansiranje projektnih aktivnosti iz projekta zvanično nazvanog "Izrada 300 naslova u tehnikama za slijepa i slabovidna lica".

Ugovor je realiziran na osnovu Odluke o sufinansiranju projekata u oblasti kulture u BiH, koju je donijelo Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat posjetio je danas Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH u Sarajevu i informirao se o njenom radu i aktivnostima s posebnim interesovanjem za aktivnosti u vezi tog projekta.

Iz Biblioteke navode da je sekretar Horvat impresioniran svim onim što je vidio. U nekoliko navrata istakao je da Biblioteka predstavlja najsvjetliji primjer dobrog i uspješnog poslovanja, te obećao da će Ministarstvo iz kojeg dolazi znati cijeniti opravdanost postojanja takve biblioteke.

Direktor Pleh zahvalio je, u ime zaposlenih i 1.158 slijepih korisnika usluga Biblioteke, Horvatu za doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka u oblasti izdavačke, bibliotečke i kulturne djelatnosti slijepih i slabovidnih u BiH.