BiH
0

Biber očekuje puno od razgovora s Mujezinovićem

FENA
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Edhem Biber boravi danas u radnoj posjeti Kantonalnom odboru SSS ZDK-a.

U pratnji Saliha Kruščice, predsjednika Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Mirnesa Isakovića, predsjednika KO SSS ZDK-a i njegovih saradnika, Biber je obišao Sindikalnu organizaciju Kantonalnog suda u Zenici.

"Ne smijemo dozvoliti prolazak Interventnog zakona koji nam ne bi donio ništa dobro, posebno nama u ZDK-a koji smo već u podređenom položaju. Ne bježimo od toga da se naprave uštede ali moramo prvo plate dovesti na jedinstven nivo, pa onda neka se smanjuju svima jednako“, izjavila je Jasminka Damjanović, predsjednica Sindikalne organizacije Kantonalnog suda u Zenici koja broji 35 članova.

Biber je izjavio, kako je u Zenicu stigao da se uvjeri kako teče štrajk upozorenja, u kojem se od petka nalazi oko 14.000 budžetskih korisnika u ZDK-a.

"Sinidkat od Vlade FBiH traži da se vrati provođenju Zakona o radu i svih ostalih sporazuma koje smo potpisali. Jednostrani Zakoni su nelegalni i derogiraju ostale Zakone. Nema potrebe za ovakvim radnjama jer se možemo dogovoriti o svemu“, rekao je Biber.

Rukovodstvo SSS BiH sutra će imati prve razgovore sa novoimenovanim federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem i Biber očekuje pozitivne efekte tih razgovora.

"Naš sindikalni ambasador pri Međunarodnom minitarnom fondu u Washingtonu, sinoć je obavio razgovor sa direktorom MMF-a koji je bi iznenađen postupcima koji su ovdje rađeni. MMF nije sa Vladom dogovorao da se na ovakav način realiziraju uštede. Vlada je bila obavezna da nas informira o ovoj problematici i pismu namjere, što nije uradila i nadam se da ćemo narednih dana imati direktne razgovore sa Međunarodnim monitarnim fondom u Washingtonu“, izjavio je Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.