BiH
0

Biber: I naredna godina bit će veoma teška za radnike

FENA
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Edhem Biber smatra da će 2007. godina biti teška za radnike, možda i teža od 2006. , iz razloga što mnogi započeti procesi stečaja još uvijek nisu završeni, te što će takvih procesa još biti.
  • U proces stečaja do sada je ušlo oko 30.000 ljudi, a podatak koji također zabrinjava je taj da je krajem ove godine u FBiH na evidencijamai zavoda za zapošljavanje u odnosu na isti period protekle godine bilo 13,5 hiljada osoba više, rekao je na danas održanoj konferenciji za novinare u Sarajevu Biber.

On je je istaknuo kako, prema kriterijima UN-a, petina porodica u BiH već živi u statusu najtežeg siromaštva, s primanjima ispod 2.700 KM godišnje.

-U 2007. prvo očekujemo da se formira vlast, jer bez vlasti ne možemo rješavati niti jedan radnički problem, nakon toga, očekujemo da zaživi program zbrinjavanja radnika koji su ostali bez posla u procesu proivatizacije ili stečaja, donošenje zakona o reviziji privatizacije, zakona o zaštiti na radu, kao i donošenje zakona o radu na nivou BiH i formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća BiH, rekao je predsjednik SSSBiH.

Biber je dodao kako će se sindikat, između ostalog, tokom naredne godine pripremati i za ispunjenje svojih obaveza iz procesa pregovaranja BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom da se od ukupno 35 odredbi iz tog sporazuma 12 odnosi na sindikat.