BiH
0

BHRT bez rukovodstva

SRNA
Radiotelevizija BiH (BHRT) već dvije godine nema generalnog direktora, pa taj posao obavljaju vršioci dužnosti, a do kraja septembra i dva člana Upravnog odbora radiće u tehničkom mandatu, jer u parlamentu BiH nisu imenovani njihovi nasljednici, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Smjena generalnog direktora BHRT-a Mehmeda Agovića dvije godine rješava se na Sudu BiH, a 15. septembra se očekuje i odluka u vezi s tim, dok je isti sud onemogućio i deponovanje potpisa Nermina Durme, vršioca dužnosti direktora.

Durmo kaže da ne može komentarisati odluke suda, ali da u praksi ima mnogo problema zbog toga što njegov potpis nije deponovan, jer je, kako je rekao, nemoguće potpisati ugovore i garancije.

Nakon smrti Vladimira Bilića, direktora BHT-a, raspisan je konkurs i preostaje da komisija odluči o sedam prispjelih prijava za prvog čovjeka te medijske kuće.

"Komisija će završiti svoj posao, a onda generalni direktor BHRT-a imenuje direktora BHT-a, a potom će to ići na saglasnost Upravnom odboru", objasnio je Durmo.

Marija Putica, predsjedavjuća UO BHRT-a, kojoj uskoro ističe mandat, tvrdi da će ovo tijelo raditi u punom kapacitetu, iako je, osim njoj, mandat istekao i Nikoli Deretiću, navodeći da je o tome odluku donio parlament BiH.

UO BHRT-a treba da odluči da li će prihvatiti vansudsku pogodbu s Agovićem, a nakon toga mogli bi raspisati i konkurs za novog direktora, saznaju "Nezavisne".
Sud BiH već nekoliko puta je poništavao konkurse koje je UO raspisivao za generalnog direktora BHRT-a.

Putica smatra da BHRT nije baš bogat kadrovima da bi se u svakom momentu mogla ispoštovati nacionalna raspodjela pozicija.