BiH
0

BHMAC i UNDP organizirali okrugli sto o efikasnim metodama protivminskog djelovanja

FENA
Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) je zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u četvrtak organizovao okrugli sto kojem su prisustvovali međunarodni stručnjaci iz UNDP-a, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD) i Jedinice za podršku implementaciji Otavske konvencije (Konvencija o zabrani upotrebe protivpješadijskih (PP) mina), kao i ključni domaći partneri.

Tokom trajanja sastanka razmijenjena su različita iskustva, a stručnjaci iz specijalizovanih oblasti su podijelili svoja znanja o Land Release metodama za poboljšanje brzine uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini.

BHMAC je sa svojim međunarodnim partnerima predstavio sve koristi Land Release metoda i svoje skorašnje aktivnosti u pilot upotrebi ovih novih metodologija u sklopu Land Release projekta kojeg finansira EU, kao i najnoviji napredak u ispunjavanju obaveza iz Otavske konvencije.

Milan Rezo, v.d. direktor BHMAC-a, istakao je važnost Land Release standarda i transparentnog upravljanja aktivnostima protivminskog djelovanja.

On je prezentovao dobru praksu BHMAC-a i izjavio da BHMAC radi na poboljšanju sigurnosti stanovništva u BiH.

"Mi smo jako nestrpljivi da ponudimo ekspertize UNDP-a državnim vlastima za protivminsko djelovanje što će omogućiti napredak na ovom polju. Primjena savremenih standarda protivminskog djelovanja, kao što je Land Release, predstavlja rješenje za napredak. Zahvalni smo GICHD-u što je zajedno s nama učestvovao u promovisanju ove ideje", rekao je Jasmin Porobić, menadžer UNDP Programa za sigurnost ljudi.

Prisustvom Bosne i Hercegovine na Trećoj revizionoj konferenciji o zabrani PP mina, održanoj u Maputu (Afrika) ove godine, istaknuta je potreba za promjenom pristupa uklanjanju mina, kako bi se u potpunosti uskladila sa Međunarodnim standardima za protivminsko djelovanje (IMAS) i stavile u praksu najefikasnije tehnike protivminskih akcija.

Ta praksa će poboljšati ekonomičnost protivminskih akcija i mnogo brže osloboditi zemljište u lokalnim zajednicama.

Također će poboljšati uslove života i pružiti mogućnost za rast ekonomije, saopćeno je iz BHMAC-a.