BiH
0

BHAAS: Političke promjene u BiH putem izbora su gotovo nemoguće

FENA
Članovi ad-hoc komiteta Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) Nirvana Pištoljević, Amila Buturović, Aleksandar Hemon i Mirsad Hadžikadić, izjavili su za Agenciju FENA da podržavaju mirne proteste u bh. gradovima i napore da se preko plenuma i građanskih zborova artikulišu zahtjevi za realne političke promjene.

Protesti su, kažu, posljedica teške ekonomske situacije, velikog razočarenja političkim strankama koje Bosnom i Hercegovinom vladaju već 20 godina i "institucionalnog okvira koji čini promjene putem izbora gotovo nemogućim“.

Mišljenja su da "kao i uvijek, postoji ogromna opasnost da će vladajuće elite pokušati da proteste iskoriste u svoje svrhe raspirivanjem nacionalističkih strahova“.

Evropska zajednica je kažu u BHAAAS-u, trenutno zaokupljena kako sama sobom tako i protestima u Ukrajini, ratom u Siriji, Olimpijadom u Rusiji.

"No, ta relativna nebriga međunarodne zajednice možda daje i šansu narodima Bosne i Hercegovine da putem protesta i zborova dođu do novih predstavnika i političkih aktera i preispitaju uzroke trenutnog ekonomskog stanja, uključujući i divlje privatizacije, a zatim zahtijevaju i nužne strukturalne promjene", smatraju članovi ad-hoc komiteta BHAAAS, Nirvana Pištoljević, Amila Buturović, Aleksandar Hemon i Mirsad Hadžikadić.

BHAAAS (The Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences) od 2007. godine aktivno djeluje kao angažirana lobistička grupa bh dijaspore u Americi i Kanadi, okupljajući stručnjake iz različitih oblasti nauke i umjetnosti.