BiH
6

Bh. žrtve seksualnog nasilja u ratu su stigmatizirane i nisu zaštićene

Piše:M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Žrtve seksualnog nasilja u BiH nisu zaštićene, nisu dobile pravdu, nemaju sistem usluga liječenja, one su stigmatizirane i nisu priznate, rekla je Zainab Hawa Bangura, specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata.

Prema nezvaničnim podacima u BiH živi između 20.000 i 50.000 žrtava seksualnog nasilja iz ratnog perioda. No, naša zemlja nema program koji se bavi ovom kategorijom ljudi, a zbog sistema uređenja države nemaju jedinstven pristup prijeko potrebnim uslugama.

"Smatramo da treba usvojiti taj program, kao i zakon o žrtvama seksualnog nasilja i tortura na državnom nivou, kako bi im se osigurala zaštita. Potrebno je da jedna žrtva ima isti tretman u cijeloj zemlji, jer će im se na taj način pomoći. One će se ujediniti, što može pomoći i procesu pomirenja u BiH", rekla je Bangura.

No, da bi došlo do pomirenja, ističe Bangura, potrebno je da se BiH suoči s prošlošću, da počinitelji priznaju svoja krivična djela, daju izvinjenje žrtvama i samo će tako krenuti naprijed.

"Djeca koja su rođena kao posljedica čina silovanja nemaju podršku, kao ni njihove majke. Tokom posjete Kongu obišla sam mjesto u kojem živi 60 djece koja su rođena kao posljedica seksualnog nasilja i njih tamo tretiraju kao zlo. Pedeset posto porođaja u toj zemlji je rezultat seksualnog nasilja", kaže Bangura.

Ističe kako se žene u BiH plaše govoriti o tome te često poriču da su bile žrtve, jer ih društvo tretira kao građane drugog reda, a njihove slučajeve na sudu kao drugorazredne, što je potrebno promijeniti.

Upravo će BiH biti jedna od tema o kojoj će Bangura govoriti tokom zasjedanja G8 grupe u New Yorku 25. i 26. juna, a Ujedinjeno Kraljevstvo, koje trenutno predsjedava ovom grupom ekonomski najjačih zemalja na svijetu, obećalo je veliku novčanu i tehničku pomoć.

"Mi smo u aprilu donijeli Deklaraciju ministara vanjskih poslova G8 grupe, koja je historijska, jer prvi put definira djelo seksualnog nasilja u konfliktu i ističe da je to povreda Ženevske konvencije. Ovo pitanje je izuzetno važno za Ujedinjeno Kraljevstvo i zbog toga će biti održan poseban sastanak ministara G8 o BiH. Ovoj zemlji je potreban proces pomirenja i transformacije društva kako bi krenula naprijed", istakao je Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u BiH.

Sastanku će prisustvovati i žrtve seksualnog nasilja muškog spola, a pozvani su i bh. građani.

Bangura je naglasila kako je potrebno formirati i Komisiju za pomirenje u BiH u čiji rad će se uključiti mnoge organizacije i međunarodna zajednica.

"Potrebna je politička volja, jer političari imaju moralnu obavezu da to riješe. Nastavnici trebaju učenike učiti kako je to neprihvatljivo, a mediji izvještavati o tome i objašnjavati fizičke, mentalne i ekonomske posljedice tog krivičnog djela. To je proces u koji se mora uključiti cijelo društvo", poručila je Bangura.

U cilju procesa pomirenja spomenula je i čin predsjednika Sierra Leonea Ernesta Bai Koroma, koji je 8. marta uputio izvinjenje svim ženama ove zemlje zbog načina na koji se postupalo prema njima. Napravljena je ad hoc komisija koja će se baviti ovim slučajevima, a stvoren je i fond za pomoć žrtvama. Zemlje G8 obećale su pomoć i za žrtve seksualnog nasilja u BiH. Za sve projekte u zemljama žrtava seksualnog nasilja bit će izdvojeno 32 miliona dolara.

"Nema tog novca koji može nadoknaditi ženama ono što im je oduzeto seksualnim nasiljem. Ali priznanje i izvinjene mogu pomoći, spasiti razorene porodice i učiniti da žene u ovoj zemlji stanu na svoje noge", zaključila je Bengura.