BiH
0

Bh. zajednica u St. Louisu prepuna ponosa uoči utakmice

Klix.ba
(Foto: St. Louis Bosnian)
Euforija koja je preplavila brojnu bh. zajednicu u St. Louisu, gradu domaćinu prijateljske fudbalske utakmice BiH i Argentine, osjeti se na svakom koraku. Restorani u kojima se Bosanci i Hercegovci okupljaju okićeni su plavim, žutim i bijelim navijačkim rekvizitima i svi su s oduševljenjem dočekali naše reprezentativce i priliku da se fotografišu s njima.

Novinarka lista St. Louis Today doživjela je dašak ove atmosfere i razgovarala sa Bosancima i Hercegovcima koji su joj pokušali objasniti kolika je njihova ljubav prema domovini.

"Jeste li se ikada zaljubili? E, pa ovo je mnogo jače od toga", rekao je Šemso Bećirović, koji je sa sinom i njegova tri prijatelja 20 sati putovao iz Connecticuta da gleda utakmicu.

Erna Grbić, konobarica u bosanskom restoranu, priznaje da joj gramatika bosanskog jezika ne ide baš najbolje i da nema puno prilike da razgovara na maternjem jeziku. Ovih dana se osjeća pomalo posramljenom dok ugošćava sunarodnjake, od kojih su neki došli i iz evropskih zemalja da gledaju meč na stadionu Busch.

Za to vrijeme na ulicama vlada pravo veselje, iz automobila vire zastave BiH, čuje se muzika i pritišće sirena svaki put kad se ugleda slično opremljen auto. A vozila imaju registracije Massachusettsa, Texasa, pa i Ontarija u Kanadi.

"Ovo je prva pozitivna stvar za našu zemlju nakon svega lošeg kroz šta je prošla", kažu 25-godišnja Aldijana Jahić i 23-godišnja Sandra Kurtović.

List podsjeća na rat u BiH i poslijeratnu obnovu, te kako je upravo reprezentativac BiH Vedad Ibišević završio Roosevelt High School i igrao za Univerzitet St. Louis, a večeras se vratio u ovaj grad.

Utakmica koja se igra u noći sa ponedjeljka na utorak samo je jedan u nizu susreta velikih fudbalskih klubova koji St. Louis polako postavljaju na međunarodnu scenu. Prvo su na stadionu Busch ugostili Manchester City i Chelsea, a potom Real Madrid i Inter na Edward Jones Domeu.

Reputacija grada prema kojoj on postaje fudbalska destinacija daje za pravo 14-godišnjem Anesu Memetiju da se hvali tim odakle dolazi.

"U Sjedinjenim Američkim Državama nemamo tako često priliku da gledamo fudbal, a posebno ne klubove koji igraju na profesionalnom nivou. St. Louis je savršena destinacija za ovakve utakmice. Organizatori vide da se one brzo rasprodaju. Ljudi su željni fudbala", poručuje Memeti.

On je cijelu nedjelju proveo prodajući bh. obilježja. Najpopularniji su šalovi, koji koštaju 10 dolara.

"Nije prošao ni sat, a već sam zaradio 300 dolara", priznaje ovaj tinejdžer.

Kada su u nedjelju navečer igrači i stručni štab bh. reprezentacije trenirali na stadionu na kojem će se igrati utakmica, ispred su ih dočekali brojni navijači, a više od 1.000 ih je uspjelo ući.

"Pravi Bosanci i Hercegovci će doći sa svih strana da gledaju ovu utakmicu", poručio je na kraju Memeti.