BiH
1.2k

Bh. vojnici stigli iz mirovne misije u Afganistanu, porodice priredile dirljiv doček

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ceremonija svečanog dočeka treće rotacije pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) iz nove misije koalicijskih snaga iz Afganistana danas je održana u Kasarni i aerodromu Dubrave nadomak Tuzle. Jedinica OS BiH sastavljena od 45 vojnika, među kojima su četiri žene, boravila je u Afganistanu proteklih šest mjeseci.

Tokom svečane ceremonije istaknuto je da je ova pješadijska jedinica, koja djeluje u okviru Pete pješadijske brigade OS BiH pokazala visok stepen obučenosti i osposobljenosti što je Komanda koalicijskih snaga Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u bazi Bagram uvidjela te je pripadnike bh. jedinice pohvalila i nagradila.

Proteklih šest mjeseci u Afganistanu je provela i desetar Josipa Zvirac.

"Čast i zadovoljstvo mi je što sam prvenstveno predstavljala OS BiH, a onda i BiH u cijelosti u ovoj mirovnoj misiji. Ponosna sam na svoje kolege jer smo profesionalno izvršili sve zadatke koji su bili postavljeni pred nama. Iskustva su pozitivna, a najviše bih istakla saradnju sa koalicijskim snagama, ali i unapređenje stranog jezika", kazala je nakon povratka u BiH Zvirac.

Kapetan Dragan Milošević kaže da OS BiH, odnosno naša zemlja nije mogla imati bolje predstavnike u ovoj misiji.

"Svojim rezultatima, trudom, radom, zalaganjem i profesionalizmom pokazali smo da ni u čemu ne zaostajemo za vojnicima modernijih i naprednijih armija u svijetu te da smo ravnopravni sa njima. Razlika je samo u materijalnoj bazi koja je kod njih značajno bolja nego kod nas", dodao je Milošević.

Pješadijska jedinica aktivno je učestvovala i u sportskim te kulturnim aktivnostima koje su se realizovale u bazi Bagram tokom izvršenja misije.

"Zaista sam ponosan na one rezultate koje su oni postigli. U svijetu koji vlada u Afganistanu, gdje je smrt zastupljena svakodnevno, doživjeti takve pohlave i priznanja od pripadnika američke vojske zaista je trebalo zaslužiti. Vrlo sam sretan što su se vratili i što su našu državu i OS BiH u cjelini na adekvatan način predstavili u svijetu", kazao je komandant Pete pješadijske brigade OS BiH, brigadni general Kenan Dautović.

Svečanom dočeku treće rotacije pješadijske jedinice OS BiH prisustvovao je i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić koji je prilikom obraćanja istakao da je jako bitno da OS BiH učestvuju u mirovnim misijama.

"To je jako bitno, posebno na našem putu u NATO savez. Našim učešćem pokazujemo sposobnost i kredibilnost da budemo ravnopravan partner u mnogim elementima kolektivne sigurnosti općenito u svijetu", poručio je Jusić.

Bh. vojnici u misiji u Afganistanu proteklih šest mjeseci radili su za dnevnicu u iznosu od 100 eura.