BiH
0

Bh. Udruženje invalida traži povećanje invalidnina za ratne vojne invalide

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH apelira na Vladu Federacije BiH da hitno poveća invalidnine ratnih vojnih invalida.

Kako se navodi u saopćenju za javnost tog udruženja postojeće stanje te kategorije stanovništva je neodrživo, s obzirom na to da njihova primanja nisu povećavana u posljednje tri godine.

"Umjesto da se zalaže za interese ratnih vojnih invalida, ministar Zahid Crnkić prikriva visine naših invalidnina, iako Vlada raspolaže novcem koji omogućava da se koeficijent isplate invalidnina od jedan uskladi s koeficijentom isplate penzija Fonda PIOFBiH koji iznosi od 1,49", navodi se.

Iz Udruženja napominju da je ratni vojni invalid sa 70 posto invaliditeta teški invalid, a da njegova invalidnina sad iznosi 230 KM.

"Usklađivanjem s koeficijentom isplate penzija Fonda PIO ona bi iznosila 342,70 KM. I tako uvećana invalidnina ne bi predstavljala pravično materijalno obeštećenje za tjelesno oštećenje koji su ranjavanjem pretrpjeli ratni vojni invalidi", ističe se.

Iz Udruženja najavljuju da će ove jeseni organizirati niz protesta radi ostvarivanja minimalnih socijalnih preduvjeta za preživljavanje.