BiH
14

Bh. udruženja traže minutu šutnje 11. jula u Britanskom parlamentu

FENA
Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja i humanitarnih organizacija obratila se britanskom premijeru Davidu Cameronu, u kojem je zatražila da se 11. jula u Britanskom parlamentu, minutom šutnje oda počast za bošnjačke žrtve genocida u Srebrenici, te za sve nastradale tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

U pismu se navodi da se Zajednica obraća premijeru Cameronu kao krovna organizacija raznih etničkih bosanskih zajednica širom Velike Britanije, i podsjeća da je Parlament EU 12. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na srebrenički genocid u zemljama EU.

"Ovog 11. jula navršava se 17 godina od pada Srebrenice, takozvane zaštićene zone UN-a. Nakon pada Srebrenice, u tri fatalna dana u julu 1995., nacionalističke snage bosanskih Srba kojima je komandovao general Ratko Mladić, i paravojne jedinice iz Srbije brzo su pogubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i staraca, koji su zatražili sigurno utočište u tom području. Istovremeno, oko 25.000 ljudi prisilno je deportovano, što je praktično predstavljalo akt etničkog čišćenja uz pomoć UN-a.

Parlament EU nazvao je to 'najvećim ratnim zločinom u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata', navodi se u pismu.

Dalje se kaže da je proglašavajući 11. juli Danom sjećanja na srebrenički genocid, Parlament EU priznao je brojne političke greške koje je međunarodna zajednica počinila u vrijeme dešavanja u Srebrenici 1995. godine kao "simbol značaja međunarodne zajednice u interveniranju na zaštiti civila".

U 2006. godini, Međunarodni sud pravde presudio je po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore da su dešavanja u Srebrenici predstavljala genocid, podsjeća se u pismu upućenom Cameronu.

Pomirenje u BiH spor je i bolan proces koji je u toku. Uprkos presudi Međunarodnog suda pravde i Rezoluciji koju je usvojio Parlament EU s uvjerljivom većinom glasova (556 naprema devet), među političarima i drugim javnim ličnostima još ima brojnih negatora genocida u Srebrenici, prije svih Milorad Dodik, predsjednik srpskog entiteta u BiH, koji osuđuju Rezoluciju i presudu suda kao "nekorektne i neprihvatljive".

Britanski doprinos okončanju bosanskog rata i pomirenju u BiH dobro je poznat.

"Mi, britanski građani bosanskog porijekla priznajemo i cijenimo to, i u naporu da podržimo snage mira i pomirenja u BiH šaljemo snažnu poruku negatorima genocida, i pozivamo vas da odate počast svim žrtvama bosanskog sukoba minutom šutnje u britanskom Parlamentu 11. jula", navodi se na kraju pismu koje je potpisao Meho Jakupović, predsjedavajući Bosanske mreže u Velikoj Brtianiji.