Okončana agonija
0

Bh. turisti poletjeli iz Sharm El Sheikha

Piše: N. Jamaković
Bh. turisti koji su od nedjelje popodne bili zarobljeni na aerodromu u egipatskom Sharm El Sheikhu konačno su u 12 sati po našem vremenu poletjeli sa aerodroma avionom "Lotus Aira".

Njihov dolazak na sarajevski aerodrom očekuje se oko 15.30 sati, potvrdila nam je Aida Terzić iz agencije "Relax tours", posredstvom koje je ovih 172 ljudi otputovalo u Egipat 18. jula.

Kako su pojasnili iz agencije, oni nisu mogli poletjeti u nedjelju u zakazano vrijeme (17 sati) zbog štrajka kontrolora u Grčkoj. Ostali su potom do ponoći na aerodromu, nakon čega im je agencija, prema riječima direktorice Fatime Jašarević, platila hotel u kojem su prenoćili.

No, nisu mogli dugo spavati. Na nogama su bili već u pet ujutro, budući da je novi let bio zakazan u osam sati. Međutim, i taj je let pomjeren, pa su bh. turisti još nekoliko sati bili prisiljeni čekati na aerodromu.

Njihovi prijatelji i članovi porodice bili su jako uznemireni budući da je vrijeme njihovog povratka bilo neizvjesno, a i jer su se žalili da su ostali bez hrane i pića. Bit će zanimljivo dobiti informacije iz prve ruke, kad konačno slete na sarajevski aerodrom.

Prema riječima Terzićeve, problem je bio izvan svih moći "Relax toursa" i njihovog osoblja.

"Iako možemo samo pretpostaviti kako su se osjećali putnici koji su isčekivali svoj let, moramo navesti da bh. turisti nisu bili jedini, budući da su se na istom aerodromu i u istoj situaciji našli i Talijani, Nijemci, kao i mnogi turisti iz ostalih evropskih zemalja.

Jedina razlika između njih i bh. turista koji su putovali sa "Relax toursom" bila je da je naša agencija u ponoć uspjela pronaći prevoz, smještaj i doručak za svoje putnike u prebukiranom Sharm El Sheikhu, dok su putnici iz ostalih zemalja ostali spavati na aerodromu", navela je Terzićeva, dodajući kako su putnici poletjeli nakon što je preopterećeni aviosaobraćaj raščisćen te dobivena potvrda od evropske kontrole letova.