Frankfurt
119

Bh. tim pobijedio na takmičenju iz njemačkog jezika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na međunarodnom takmičenju iz njemačkog jezika IDO (Internationale Deutscholympiade) održanom od 1- 14. jula u Frankfurtu pobijedila je Bosna i Hercegovina, i to odnijevši 1. nagradu za najvišu jezičnu kompetenciju na nivou C1, saopćila je Kristina Krezo, prof. Gimnazije Livno i član OU BHDLV.

Osim profesorice koja je vodila bosanskohercegovački tim na takmičenje iz njemačkog jezika, članovi pobjedničkog tima bili su takmičari Haris Poturković iz Gimnazije Zenica i Nikolina Semren iz Gimnazije Livno.

Prema riječima prof. Krezo, u oštroj konkurenciji među 100 najboljih učenika cijelog svijeta naši učenici su od početka plijenili svojim poznavanjem njemačkog jezika, ali i dobrim ponašanjem, odgojem i iznimnim talentom.

"Ono što nas je zasigurno učinilo favoritima od samog početka takmičenja je i činjenica što je Nikolina pri predstavljanju zemalja svijeta bila među rijetkima koji su imali originalnu narodnu nošnju livanjskog kraja i sa Harisom zajedno, samouvjereno i simpatično, pokušala naučiti publiku plesni korak narodnog kola pjevajući narodnu pjesmu "Ružmarin" dok je Haris naknadno briljirao u talk show-u na temu "novac" glumeći beskućnika u Frankfurtu“, kazala je Krezo.

Prema navodima Kristine Krezo, odluka stručnog međunarodnog šesteročlanog žirija je na kraju bila jednoglasna s tim da je Haris Poturković osvojio 1. mjesto, a Nikolina Semren visoko 4. mjesto na nivou C1 u cijelom svijetu, a ekipno su bili sveukupni pobjednici ovog međunarodnog takmičenja.

"Iznimno sam ponosna na uspjeh naših učenika, ali i ogorčena na lošu obrazovnu politiku naše zemlje, gdje se nakon 30 godina tradicije učenja njemačkog jezika on ukida kao 1. strani jezik kazala je profesorica Krezo i dodala da je ova pobjeda bila i pobjeda iz prkosa i dostojanstva, gdje nas je cijeli svijet priznao, ali ne i vlastita vlada, odnosno nadležna kantonalna ministarstva.

Osim zahvale generalnom konzulu BiH Nikici Džombi, koji je došao pozdraviti delegaciju iz BiH na svečanom prijemu kod gradonačelnika grada Frankfurta te potpore Goethe-Instituta i Udruge nastavnika njemačkog jezika i ravnatelja Gimnazije Livno niko drugi nije podržao sudjelovanje istih na međunarodnom takmičenju iz njemačkog jezika, zaključila je profesorica Krezo .