BiH
65

BH Telecom obezbjedio stipendiju i praktičan rad za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu

Klix.ba
U Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva jučer je svečano obilježen nastavak saradnje Centra i kompanije BH Telecom potpisivanjem novih ugovora o obavljanju pripravničkog rada za sedam učenika Centra.

Kompanija BH Telecom svake godine omogući obavljanje jednomjesečnog pripravničkog rada u kompaniji za nekoliko učenika Centra, a ove godine će praktičan rad obaviti Velić Fatima, Imamović Nadina, Salkanović Amila, Mehdi Senad, Balović Jasmin, Fejzić Midhat i Hrvat Amela kojima su danas uručeni ugovori. Praktičan rad će obavljati u Kontakt centru BH Telecoma, a za što će učenici dobiti novčanu naknadu.

Saradnja Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i BH Telecoma traje već šest godina i tokom ovog perioda je za 24 učenika Centra omogućeno obavljanje praktičnog rada u kompaniji.

Posebno lijepa vijest je da je ove godine saradnja proširena te da će BH Telecom dodjeliti stipendiju Adinu Ćebiću koji studira informatiku na IUS-u, a koji će po okončanju studija biti zaposlen u BH Telecomu. Adin je iz Vozuće, a školovao se u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

Prema riječima direktora Centra Damira Ovčine, Adin je spretan u korištenju računara i može se usmjeriti na razvijanje aplikacija i druge pomoći slijepim i slabovidnim korisnicima.

"Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu je škola specijalizirana za obrazovanje đaka s problemima vida. To je jedina ustanova ove vrste u zemlji pa učenici iz drugih mjesta borave u internatu. Centar ima osnovnu i srednju školu, podršku đacima u drugim školama, rehabilitaciju, pripremu knjiga na brajici, obuku u orijentaciji i kretanju, vježbe vidnog funkcioniranja, korištenju informatičke tehnologije i drugo. Srednjoškolci se obrazuju za poslovne tajnike i fizioterapeute, telefonske operatere, telefoniste i pakere proizvoda. Zahvaljujem se BH Telecomu koji je jedina kompanija koja evo već više godina omogućava obavljanje prakse za naše đake i na druge načine podržava ovakvu orijentaciju ove škole", dodao je Damir Ovčina.

Učenicima je ugovore uručila Alma Čolo, izvršna direktorica za pravne poslove BH Telecoma.

"BH Telecom je domaća kompanija koja stipendire najbolje studente u BiH i posebnu podršku iskazuje socijalno ugroženim kategorijama bh. društva. Nadam se da će učenici uspješno obaviti praktičan rad i steći nova iskustva koja će im pomoći u budućem životu i radnom angažmanu. Do sada je oko 1.500 učenika i studenata obavljalo jednomjesečni praktični rad u BH Telecomu,a dobitnici smo priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom obzirom da je u kompaniji zaposleno 238 invalidnih osoba", istakla je Alma Čolo.

Za predstavnike medija i goste je upriličen obilazak kabineta za informatiku, kabineta za fizikalnu terapiju i fiskulturne sale gdje su im učenici Centra prezentirali svoje svakodnevne aktivnosti.