BiH
0

Bh. studentima stipendije za studij u Češkoj Republici

FENA
Za akademsku godinu 2007./08. Češka Republika nudi bosanskohercegovačkim studentima stipendije za bakalarski, magistarski i doktorski studijski program u češkim javnim i državnim univerzitetima i fakultetima.

Kako je saopćeno iz češke ambasade, standardni period studija prema bakalarskom programu traje 3-4 godine. Studije se završavaju za završnim ispitom, a njegov sastavni dio je odbrana bakalarskog rada.

Apsolventi stiču zvanje Bakalar Bc. (ili prvi stepen visoke škole).

Standardni period studija prema magistarskom programu je 4-6 godina, a u slučaju da nastavlja na bakalarski program traje 2-3 godine.

Studije se završavaju državnim završnim ispitom, a njegov sastavni dio je odbrana diplomskog rada.

Apsolventi stiču titulu: inženjer (ing.), magistar (mr.), inženjer arhitekture (ing.arch.), doktor medicine (mudr.), stomatolog (mddr..), doktor veterine (mvdr.).

Standardni period studija doktorskog programa traje tri godine. Studije se završavaju državnim doktorskim ispitom i odbranom dizertacijskog rada. Apsolventi stiču akademsku titulu doktor (phd.) ili doktor teologije (thd.).

Izabrani kandidati za stipendiju, koji ne govore češki, imaju priznatu stipendiju za godišnje pohađanje škole jezika i stručne pripreme. Na kraju moraju uspješno položiti prijemni ispit, sa sadržajem, obimom i u formi koju fakultet odredi.

Kandidati, koji mogu studirati na češkom jeziku, ne pohađaju godišnji tečaj jezika i odmah se spremaju za prijemni ispit na izabranom fakultetu.

Kandidati moraju poslati najkasnije do 25. novembra na adresu Ambasade Češke Republike (poštom, faxom ili skenirano emailom): formular zahtjeva (može se pronaći na www.mzv.cz/sarajevo, file Obrazovanje), popunjen na engleskom ili na češkom jeziku.

Svi kandidati, koji se prijave s dokumentacijom bit će pozvani u Ambasadu Češke Republike na razgovor koji će se održati u Ambasadi u prvoj polovini decembra.

Na visokim školama u Češkoj Republici je moguće studirati sve standardne i čitav niz visoko specijaliziranih struka.

Danas postoji 64 institucije visokog obrazovanja, koje disponiraju certifikatom Ministarstva obrazovanja, mladih i tjelesnog odgoja Češke Republike. Od toga, 27 javnih ili državnih univerziteta, nude studij na o 135 fakulteta. Ostalih 37 institucija ima privatni status.

Ambasada Češke Republike u BiH asistira kandidatima u posredovanju studija i stipendija: na sve struke u javnim i državnim institucijama u Češkoj, osim akademija likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti i fakulteta arhitekture (iz stipendija nisu isključene teoretske struke umjetnosti kao što su: teorija filma, pozorišta, muzike itd. predavane na fakultetima umjetnosti Karlovog, Masarykovog i drugih univerziteta); na muzičke i pozorišne struke na Akademiji Janaček u Brnu te na likovnu umjetnost i arhitekturu na Tehničkom univerzitetu u Brnu.

Za studij svih struka važi da strani studenti mogu na javnim češkim školama studirati za iste uvjete kao i češki studenti (između ostalog besplatno) ukoliko ispune uvjete koje je postavila škola. Posebno se zahtijeva prethodno obrazovanje (matura ili bakalar), te uspješno položen prijemni ispit na češkom jeziku, navodi se u saopćenju.