Održana izložba na trgu Taksim
0

Bh. studenti u Istanbulu: Ne zaboravimo Srebrenicu

Piše: N. Jamaković
Ove godine sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici se obilježava i u Turskoj. Asocijacija bošnjačke omladine sa sjedištem u Ankari je pokrenula projekat pod nazivom "8372..." koji simbolično označava broj dokumentovanih žrtava u Srebrenici. Nažalost, za ovaj broj se još uvijek ne može reći da je konačan.

Studenti, mladi iz Bosne i Hercegovine i okoline kao i oni koji nose BiH u srcu, a trenutno žive u Turskoj, angažovali su se na ovom projektu. Između ostalog, cilj projekta je bio da skupe 8372 pari cipela, te da ih izlože na istanbulskom trgu Taksim 9. i 10. jula.

"Cipele, kao i druge lične stvari kao sredstvo su korištene i nakon Drugog svjetskog rata kako bi oslovile genocid nad Jevrejima, a one također predstavljaju izraz protesta u 21. stoljeću. Na ovaj način Asocijacija bošnjačke omladine je istakla i nepravdu za koju su odgovorne Ujedinjene nacije te zločin koji su počinili bosanski Srbi i Srbija", kažu u Asocijaciji.

Velika podrška širom Turske

Cipele su prikupljane u više od 30 gradova u Turskoj. Uz jaku medijsku popraćenost u toj zemlji. Za tri sedmice prikupljeno je više od 12.000 pari cipela. U gotovo svim većim gradovima Turske bili su postavljeni reklamni paneli, a podrška građana Turske, akademskih radnika, službenika u državnim institucijama, sportista, umjetnika, javnih ličnosti, kao i političkog vodstva Republike Turske bila je i viša od očekivane. U akciji su učestvovali i premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i njegova supruga kao i članovi Parlamenta Turske.

Izložba prikupljenih cipela je na trgu Taksim održana tokom vikenda, a zahvaljujući državnoj televiziji Turske (TRT) prenos uživo je emitiran na satelitu. Predsjednica Asocijacije Enisa Begić je u svom govoru na Taksimu prisutnima rekla da je Srebrenica bila i bit će sramota svjetske javnosti.

"Ujedinjene nacije su nastale nakon Drugog svjetskog rata sa jednim ciljem 'Nikad više', a desila se Kambodža, desila se Ruanda, desila se Srebrenica... I danas, dok vam se obraćam, budite sigurni da se dešava zločin negdje u svijetu, gdje nejaki i nemoćni nisu u stanju da pruže otpor i nemaju nikoga da ih zaštiti. Pozivamo UN da se vrati svojim principima, da uoči nedostatke i da ih popravi prije nego to bude prekasno. Naš cilj je da pozovemo UN na odgovornost i primjenu svojih osnovnih principa, a to je mir u svijetu", kazala je Begićeva.

Neka se nikom ne ponovi

"Mi tražimo pravdu, mi tražimo vašu pomoć u tome. Molimo sve demokratske zemlje svijeta, u prvom redu našu prijateljsku Republiku Tursku, da stane uz nas u našoj borbi protiv zaborava. Molimo Tursku i sve ostale države svijeta koje se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava da u svojim parlamentima usvoje odluke o obilježavanju 11. jula kao Dana genocida u Srebrenici, kao što su to već učinile SAD i Evropska unija. Molimo sve zemlje svjeta da se ujedine u jednom cilju da se Srebrenica nikad i nikom više ne ponovi", dodala je ona.

Članica Asocijacije Elma Jelovac se zahvalila svim građanima Turske, kao i gradovima Ankari i Istanbulu, na podršci bez koje ovaj projekt ne bi uspio.