Održana javna tribina u Kairu
0

FOTO / Bh. studenti u Egiptu: 11. juli je važan za sve ljude iz BiH

Sarajevo-x.com
Sjećanje na žrtve Srebrenice obilježilo se ove godine i u Egiptu. Asocijacija studenata Bosne i Hercegovine u Egiptu organizovala je u ponedjeljak navečer javnu tribinu u "Klubu stranih studenata" (Nadil El-Vafidin) u Kairu.
Gosti-predavači tribine su bili prvi ambasador Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Salah Al-Ashry, i profesor na kairskom univerzitetu dr. Muhammed Seyyid El-Dosooky. Tribini je prisustvovalo 200 gostiju, bili su tu predstavnici diplomatskog kora iz bosanske, turske i egipatske ambasade, ugledni profesori sa egipatskih univerziteta, te studenti iz brojnih zemalja koji studiraju u Egiptu.

Uvod u tribinu o genocidu u Srebrenici napravio je Abdullah Kapo, student treće godine na univerzitetu El-Azhar. Naveo je osnovne činjenice o ratu, genocidu koji se desio u Bosni i Hercegovini, te prisutnim gostima predstavio predavače. Salah Al-Ashry u svom izlaganju govorio je o posljedicama rata u Bosni i Hercegovini, s osvrtom na genocid u Srebrenici.

"Srebrenica je bila sigurno mjesto, holandski vojnici su garantovali sigurnost Srebreničanima, ali se dogodilo baš ono suprotno - ubistvo velikog broja ljudi. Bio sam kao ambasador u BiH i znamo kakva je situacija tamo. Srebrenica je velika mrlja na savjesti cijelog svijeta. Nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici, a danas, svi moramo poručiti cijelom svijetu da je Srebrenica ispit na kojem je Evropa pala", rekao je Al-Ashry.

Dr. Muhammed Seyyid El-Dosooky je kazao kako je prvi put BiH posjetio 1996, odmah po završetku rata.

"Jedno od mjesta koje sam posjetio u Bosni je i Foča, tu sam čuo užasne izjave i priče o ubijanju Bošnjaka tokom agresije. Lično sam bio na mostu na kojem je zaklano 1.500 muslimana. Mi svi moramo naučiti lekcije iz Srebrenice. Zahvaljujemo se studentima iz BiH koji su nas počastili organizacijom ove veoma dobre i korisne tribine", kazao je on.

Značaj tribine istakao je i predsjednik Asocijacije, Hasib Hadžić.

"Zbog proteklih dešavanja u Egiptu, ove godine pomjereni su ispiti na svim univerzitetima, tako da je ovo prvi put da su svi bh. studenti 11. jula u Egiptu. Naravno, nismo mogli nijemo posmatrati putem medija šta se dešava danas u BiH, a da mi ne učinimo ništa povodom ovog dana. Jer, ovo je dan od velikog značaja za sve Bosance i Hercegovce, ne samo u Bosni, nego bilo gdje u svijetu da se nalaze. Na ovaj dan svi oni koji su iz BiH treba da se sjete Srebrenice, na bilo kom mjestu da su se zatekli. Druga svrha ove tribine jeste da preko egipatskih diplomata i novinara, koji su bili u BiH za vrijeme rata i poslije njega i koji su imali priliku prisustvovati ukopu nekoliko stotina Srebreničana u prethodnim godinama, prenesu sliku onoga što se desilo u Bosni i što se danas dešava, iz njihove perspektive", rekao je Hadžić.

Organizatori su svima podijelili letke o genocidu u Srebrenici, te pojedinim gostima poklonili Roman o Srebrenici, autora Isnama Taljića, koji je preveden na arapski jezik. Nakon tribine otvorena je diskusija, te su gosti imali priliku postaviti pitanje predavačima i domaćinima, bosanskim studentima.

Iz Asocijacije su istakli kako žele poručiti da oni koji su učinili ovaj genocid moraju snositi odgovornost, te da se cijeli svijet mora uključiti u izgradnji života u Srebrenici. Dodali su da će sjećanje i obilježavanje genocida u Srebrenici postati tradicija u Egiptu.