Infomatrix u Bukureštu
355

Bh. studenti osvojili zlatne medalje na takmičenju iz informatike

AA
Foto: AA
Foto: AA
Sabahudin Husić i Dženis Ejupi, studenti Univerziteta Burch u Sarajevu, osvojili su zlatne medalje na internacionalnom takmicenju Infomatrix iz informatike u Bukureštu.

Sabahudin Husić i Dženis Ejupi konstruisali uređaj koji omogućava kontrolu pokreta robotske ruke putem moždanih valova.

Od ukupno 39 zemalja koje su učestvovale na takmičenju i više od 180 projekata, Husić i Ejupi su, u kategoriji hardware kontroliranje, svojim izumom osvojili prvo mjesto i zlatne medalje.

Oni su napravili uređaj koji omogućava da čovjek putem moždanih valova kontroliše pokrete robotske ruke, te softverski program koji takođe putem moždanih valova prilagođava scenario filma osjećajima spektatora.

"Konkurencija je bila velika i zaista je bilo puno originalnih projekata. Veoma smo zadovoljni što je baš naš projekat nagrađen prvim mjestom", rekao je Ejupi.

U intervjuu za agenciju Anadolija, Husić je rekao da je njihov projekat originalan, te pojasnio na koji način su dosli na ideju da naprave tako nešto.

"Htjeli smo napraviti nešto originalno, a što će biti pristupačno svima, i cijenom, i primjenom. Uz pomoć našeg mentora prof. dr. Abdülhamita Subasa i njegovih naučnih istraživanja, svoju ideju sproveli smo u djelo", rekao je Husić.

Rektor Univerziteta Burch prof. dr. Huseyin Padem izrazio je veliko zadovoljstvo pobjedom studenata na ovom prestižnom takmičenju, te dodao kako fakultet ulaže puno u obrazovanje studenata.

"Ove medalje nisu samo za fakultet, one su prvenstveno za BiH i za ove studente. Burch univerzitet ulaže mnogo u obrazovanje ove djece, svjestan njihovih potencijala. Veoma smo ponosni što smo doprinijeli razvitku njihovih talenata", rekao je Padem.