BiH
46

Bh. studenti evakuirani iz manastira u Kijevu: Na sigurnom smo u Ambasadi Srbije

Piše: J. H.
Crkva u Kijevsko-pečerskoj lavri
Crkva u Kijevsko-pečerskoj lavri
Vladan Miličić iz Zvornika i Nemanja Spasojević iz Bijeljine, studenti druge godine duhovne akademije u Kijevu, zatekli su se u manastiru Ruske pravoslavne crkve u Kijevu kada su demonstranti upali u kompleks Kijevsko-pečerske lavre, najstarijeg pravoslavnog svetišta Istočnih Slavena koje je osnovano 1051. godine.

Bosna i Hercegovina nema svoje redovno diplomatsko-konzularno predstavništvo u Ukrajini, a iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje prije nekoliko dana je upućena molba ministarstvima vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Srbije za pružanje pomoći u konzularnoj zaštiti državljanima Bosne i Hercegovine u Ukrajini.

Upravo je srbijanska ambasada pomogla Miličiću i Spasojeviću te ih na vrijeme evakuirala iz pravoslavne crkve koju su kijevski demonstranti opkolili.

U razgovoru za portal Klix.ba, Spasojević se zahvalio ambasadi susjedne države u čijim se prostorijama u Kijevu trenutno nalaze.

"Demonstranti su došli ispred lavre, a ambasada nam je javila da se spakujemo i napustimo taj kompleks što prije nakon čega su nas prebacili u ambasadu", kaže Spasojević za naš portal.

On kaže da se sada osjeća sigurnim i da nema razloga za paniku. Njih dvojica su na studije u glavni ukrajinski grad otišli krajem 2012. godine.

Kako kaže, razgovarali su sa ambasadorom BiH u Budimpešti Željkom Janjetovićem, koji nerezidentno pokriva Ukrajinu, a koji im je obećao svu potrebnu pomoć.

"Još uvijek ne znamo šta ćemo i kako dalje, ali planiramo napustiti Ukrajinu dok se situacija ne smiri", dodaje naš sagovornik.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH pozivaju se rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini da ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova BiH na kontakt telefone: 033 281 234, 033 281 191 i 033 281 189.