BiH
0

Bh. štediše: Apel Lajčaku da spriječi pravni haos u BiH

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini apeluje da visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak zaustavi eroziju pravnog sistema u Bosni i Hercegovini prije nego zemlja, kako se navodi, uđe u pravni haos.

Povod za ovakvu reakciju su problemi bh. deviznih štediša koji ne mogu doći do svog novca.

U pismu, Udruženje navodi da ima potvrdu da je Lajčaku uručeno još jedno pismo Udruženja od 29. juna u kojem je skrenuta pažnja na probleme stotine hiljada štedišta iz BiH, koje generira izvršna, a tolerira sudska vlast.

Zakon o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje (SI. Glasnik BiH 28/06 od 14. aprila 2006. godine) usvojen je u parlamentu BiH.

Vlade entiteta i Distrikta Brčko svojim uredbama su mijenjale njegove odredbe, obrazlaže dalje Udruženje.

Vijeće ministara je 4. jula 2007. godine uputilo u parlamentarnu proceduru izmjene navedenog Zakona kojima se vlasnici stare devizne štednje dovode u poziciju da jedino zaštitu mogu tražiti kod Suda za ljudska prava u Strazburu.

Razlog je što sudovi u BiH neće da sude po tužbama deviznih štediša, navedeno je.

I dok parlament BiH razmatra izmjene Zakona, Vlada Republike Srpske 5. jula 2007. godine donosi novu uredbu kojom mijenja uvjete Zakona - rok za verifikaciju i isplatu u gotovini od 2.000 KM.

Navedeno je i mišljenje Udruženja da jedino Lajčak kao visoki predstavnik za BiH može obustaviti ovaj haos.

U prilogu je Lajčaku dostavljena i kopija pisma upućenog zamjeniku ministra finansija trezora u Vijeću ministara Fuadu Kasumoviću, a koji, prema mišljenju Udruženja, svojim djelovanjem proizvodi dodatni haos.