BiH
120

Bh. slikar svjetskog glasa proživljava dramu: Odriče li se Tuzla Nesima Tahirovića?

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Poznati i priznati likovni umjetnik Nesim Tahirović ovih dana proživljava pravu dramu.

Naime, ovaj bosanskohercegovački slikar svjetskog glasa ostaje bez svog ateljea u rodnoj Tuzli.

Pojašnjenja radi, prije osam godina menadžment Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Tuzli, u to vrijeme na čelu sa direktorom Nedretom Mujkanovićem, Tahiroviću je na korištenje ustupio objekat koji se nalazi u sklopu Klinike za psihijatriju u tuzlanskom naselju Solina.

Tada je predložena ideja da se Tahirovićevim dolaskom u pomenuti objekat pored ateljea formira i galerijski prostor koji će biti na raspolaganju i pacijentima, a park koji okružuje kliniku oplemeni skulpturama nastalim od medicinskog materijala.

Pored ovih skulptura Tahirović je u zamjenu za korištenje objekta UKC-u u Tuzli ustupio i oko 100 umjetničkih uradaka koji trenutno krase zidove ove zdravstvene ustanove, a bit će mu vraćeni nakon njegovog napuštanja već pomenutog objekta.

Kako je kazao za Klix.ba ovaj umjetnik čiji su radovi upotpunili ambijente galerijskih prostora širom svijeta, ugovor o ustupanju objekta na korištenje nije produžavan unazad dvije godine.

Tahirović kaže da je u novembru prošle godine zvanično dobio obavještenje o prekidu saradnje između njega kao likovnog umjetnika i UKC-a kao ustanove.

Naglašava i da je u obavještenju kao razlog prekida saradnje navedena adaptacija i prilagođavanje objekta za druge svrhe Klinike za psihijatriju.

Objekat trebao napustiti do 1. februara

U obavještenju je navedeno i kako objekat koji mu je ustupan proteklih godina mora napustiti do 1. februara 2016. godine.

"To je bilo prekratko vrijeme da upakujem 4.000 djela koja se nalaze u ovom ateljeu, a da ne spominjem koliko je to kratko vrijeme da riješim problem u kojem sam se našao“, kaže za Klix.ba Tahirović koji je dobitnik brojnih priznanja i nagrada za umjetnost i scenografiju.

S ciljem izlaska iz ogromnog problema u kojem se našao, Tahirović se obratio Univerzitetu u Tuzli (UNTZ), odnosno rektoru Enveru Haliloviću kojem je predstavio ideju o ustupanju devastiranog objekta koji se nalazi u okviru univerzitetskog kampusa.

"Iako je u pitanju devastirani objekat meni je bilo dobro rješenje kako bi mogao skloniti svoja djela. Rektor je prihvatio ovu ideju, a ja sam 4. januara ove godine na adresu UNTZ-a zvanično predao pismo namjere. Krajem januara mi je rečeno da pravna služba nema dovoljno kadra koji se može baviti papirologijom te da je moj zahtjev među 100 drugih. Kada se ocjeni da je to prioritet bit ću obaviješten“, pojašnjava Tahirović.

Iako je prošlo nešto više od mjesec dana ovaj likovni umjetnik još uvijek nije dobio odgovor UNTZ-a.

Život pod strepnjom

Kako nam kaže, trenutno strepi od trenutka kada će menadžment tuzlanskog UKC-a ponovo pokrenuti pitanje njegovog napuštanja objekta u naselju Solina, s obzirom da je to trebao uraditi još prije više od mjesec dana.

"Cijela ova situacija je šamar za mene. Bio sam zadovoljan i sa tim da odavde odem u devastirani prostor UNTZ-a, dakle, objekat koji nije namjenjen umjetninama, ali ni to mi se nije ustupilo još uvijek. Imao sam priliku ostati u brojnim državama svijeta, ali sam ostao vjeran svojoj domovini. Ostao sam ovdje kako bi kroz umjetnost gradio BiH, i evo, vidite šta mi se na kraju dešava“, dodaje Tahirović.

Nakon 46 godina prestao sa stvaranjem

Nakon 46 godina intenzivnog rada, ovaj umjetnik je prije tri mjeseca prestao sa stvaranjem djela.

"Već mjesecima ne stvaram apsolutno ništa. Ovaj atelje mi je predstavljao sve. Ovdje sam bdio nad svojim radovima. Moja djela su moja djeca. Ovdje sam jednostavno ja u potpunosti“ ističe Tahirović za Klix.ba i dodaje da od sebe ne želi praviti socijalni slučaj, jer to nije.

U osmoj deceniji života posebno ga rastužuje maćehinski odnos vlasti prema umjetnicima u BiH.

"Kultura u BiH je dosta srozana. U kakvom smo stanju dovoljno vam govori činjenica da je bilo dozvoljeno da Zemaljski muzej BiH u Sarajevu bude zatvoren toliko godina. U istom su položaju svi umjetnici. Svi su na dnu. Kultura ovdje opstaje samo zbog pojedinaca koji ne dozvoljavaju da ih slome aktuelne bh. vlasti. Zemlja bez kulture ne postoji i to svima mora biti jasno“, dodaje naš sagovornik.

Apel kolega

Nesebičnu podršku proteklih mjeseci pored porodice i prijatelja Tahiroviću su pružile i kolege okupljene oko Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH).

Članovi pomenutog udruženja uputili su apel nadležnima u Tuzli da Tahiroviću hitno pronađu zamjenski prostor za rad, ako nije moguće da ostane u istom ateljeu.

"ULUPUBiH upućuje apel javnosti, odgovornim u oblasti kulture i umjetnosti i kolegama umjetnicima da dignu glas protiv politike destrukcije likovne umjetnosti u BiH, odnosno umjetnosti uopšte. Apelujemo na sve one koji imaju sredstva, odgovornost i mehanizme da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se sačuvalo dostojanstvo umjetnika i da se omogući onaj neophodni minimum za stvaranje, a umjetnici će to znati da vrate višestruko“, navedeno je u apelu koji je potpisan od predsjednika Upravnog odbora ULUPUBiH-a Almina Zrne.

Na kraju našeg razgovora Tahirović ističe i da mu do sada ruku podrške nije pružio niko od predstavnika Grada Tuzla.

Naš sagovornik smatra da ga se ovakvim odnosom rodni grad odriče.