BiH
0

Bh. radnici u Sloveniji uz jedan obrok rade po 12 sati

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Hiljade radnika iz BiH, uglavnom građevinaca, koji su otišli na privremeni rad u Sloveniju, na građevini provode i po 12 sati dnevno za platu od 600 eura, koju ne dobijaju redovno, a često rade na crno i bez osnovnih prava.

Dio tih radnika koji se vratio kući traži svoje plate i dobijanje ličnih radnih dozvola, što su osnovni zahtjevi koje su tokom protestnog marša u Sarajevu istakli ispred zgrade OHR-a, Ministarstva spoljnih poslova BiH i Ambasade Slovenije.

Tokom jučerašnjeg protesta istaknuto je da radnici traže da se vrate u Sloveniju po zarađene plate, te da su u stanju "još sto puta protestovati dok ne dobiju ono što su krvavo zaradili". 

Dževad Abazović iz Cazina, koji se vratio nakon dvije godine rada u slovenačkoj firmi "Prenova", kaže da je imao jedan obrok dnevno, i to večeru koju često nije stigao pojesti, da mu poslodavac duguje 5.600 eura samo za platu, te da nije bio prijavljen, iako je dobio sezonsku radnu vizu, pišu današnje "Nezavisne novine".

Ramo Dervišević kaže da je radio u firmi "Benil", koja je preregistrovana u firmu "Talia", da je tek po isteku vize saznao da nije prijavljen, iako je imao potpisan ugovor sa poslodavcem, da je u tu firmu otišao na preporuku prijatelja, i  da je potrošio 1.000 KM samo za vizu i put.

"Platu smo dobijali iz ruke u ruku. Radili smo mjesečno po 260 sati na građevini i imali jedan obrok. Između 30 i 40 ljudi dijeli baraku i dva neispravna kupatila. Poslodavac je znao da mi ističe viza i nije mi dao zadnju platu", ispričao je Dervišević.

List navodi da vlasti Slovenije i BiH imaju dva mjeseca da riješe pitanje isplate zaostalih plata radnika, a resorno ministarstvo Slovenije da riješi izdavanje radnih dozvola. 
Iz pokreta "Dosta!" iz BiH i slovenačkog pokreta IVV (Nevidlji radnici svijeta), koji su učestvovali u organizovanju protestnog marša u Sarajevu, tvrde da u Sloveniji radi oko 47.000 državljana BiH, te da je većina u teškoj situaciji.