Obećanje ministra
0

'Bh. radnici u Azerbejdžanu će biti isplaćeni u punom iznosu'

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Po instrukciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine generalni konzul BiH Brane Pećanac boravio je od 23. do 25. oktobra u Azerbejdžanu gdje je razgovarao sa našim radnicima zaposlenim u firmi “Serbaz” koja izvodi građevinske radove u azerbejdžanskim gradovima Bakuu i Mingičeru.

Generalni konzul BiH primljen je u Ministarstvo sporta Azerbejdžana gdje je o problemima vezanima za naše rednika i firmu „Serbaz“ razgovarao sa azerbejdžanskim ministrom sporta Azarom Rahimovom. Također, o rješenju problema razgovarao je i sa novom upravom pomenute firme.

Od strane vlasnika firme “Serbaz” Milana Vučenovića informiran je da su problemi bh. radnika, o kojima su posljednjih nekoliko dana izvještavali svi bosanskohercegovački mediji, počeli od trenutka kada je smijenjeno staro rukovodstvo firme “Serbaz” i od strane Ministarstva sporta Azerbejdžana, koji je i investitor, određen novi koordinator.

Ministar sporta Azerbejdžana Azar Rahimov obavijestio je generalnog konzula BiH da je u firmi ”Serbaz” utvrđen čitav niz nepravilnosti, od poslovanja firme do toga da su našim radnicima oduzimani pasoši, čime su kršena njihova ljudska prava i da je između ostalog i zbog toga Ministarstvo sporta odredilo svog koordinatora. Ministar Rahimov je našem generalnom konzulu dao obećanje da će svi bh. radnici biti isplaćeni u punom iznosu. Dalje, da će se naši radnici vraćati iz Azerbejdžana sukcesivno u zavisnosti od broja slobodnih mjesta u aviokompaniji u kojoj svi radnici imaju povratne karte sa otvorenim datumom povratka.

Procijenjeno je da će se oko 300 bh. radnika vratiti iz Azerbejdžana i da će prioritet imati radnici koji rade na gradilištu u Mingečeru, 300 KM udaljenom od glavnog grada Bakua. Približno isti broj naših radnika ostat će na radu u Azerbejdžanu.

Generalni konzul Pećanac uvjerio se na licu mjesta da naši radnici ne posjeduju nikakve ugovore o radu a da su ovdje došli preko posrednika iz Gradiške prethodno svojevoljno potpisavši samo izjavu o privremenom odlasku na rad u Azerbejdžan.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ponovo apeluje da je, zbog eventualnih problema sa kojima se naši državljani mogu suočiti prilikom kraćeg ili dužeg boravka u inostranstvu, potrebno svaki boravak prijaviti našem najbližem diplomatsko konzularnom predstavništvu, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.