OCCRP i CIN
0

Bh. premijera dokumentarnog filma "Putevi duhana"

Sarajevo-x.com
"Putevi duhana" je najnoviji dokumentarni film snimljen u produkciji ”Organized Crime and Coruption Reporting Project” (OCCRP) i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, koji će u narednim danima biti predstavljen javnosti u Bosni i Hercegovini.

To je neispričana priča o ilegalnom biznisu sa cigaretama u svijetu, sprezi švercera i vlasti u pojedinim balkanskim i istočnoevropskim državama. U filmu svjedoči i bivši švercer koji se obogatio u poslovima sa cigaretama. On se danas nalazi na poziciji gradonačelnika grada iz kojeg je rukovodio ilegalnom trgovinom.

Novinari OCCRP-a i CIN-a otkrivaju ilegalni put cigareta do krajnjih korisnika.

Dokumentarni film "Putevi duhana" je premijerno prikazan u martu ove godine na Festivalu dokumentarnog filma u Kijevu, gdje je dobio pozitivne kritike publike. Nakon premijere, više TV-kuća u Evropi je pokazalo interes da ovaj film emituju u svojim programima.

Dokumentarni film "Putevi duhana" će u BiH premijerno biti emitovan u subotu 12. juna 2010. godine u 22 sata na BHT1. Film će također biti emitovan i 17. juna 2010. godine u 22 sata na programu TVSA.