BiH
0

Bh. poljoprivrednici Sarajlijama podijelili tonu mesnih prerađevina

NINA
Podjelom jedne tone mesnih prerađevina Sarajlijama, bh. poljoprivrednici su nastavili proteste 83. dan u šatorskom naselju ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu i još uvijek nisu otpočeli pregovore s predstavnicima vlasti.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranka Bakića, ''strašila'' u zgradi Vijeća ministara i državnog Parlamenta i dalje promatraju agoniju proizvođača tako što svoju zainteresiranost pokazuju za političke reforme, a ne za ekonomske koje su najpotrebnije našoj zemlji.

Bakić smatra da ne možemo razvijati državu bez ekonomskih temelja, tj. bez poljoprivrede, zbog čega će poljoprivrednici, kako je istaknuo, ostati uporni i dosljedni svojim zahtjevima pa ''makar prezimili u ovim šatorima''.

Komentarišući izjavu federalnog ministra privrede, vodoprivrede i šumarstva Marinka Božića da su poljoprivrednici svoje zahtjeve prepisali od njega, Bakić je naglasio da ih je spomenuti ministar doveo na ulicu, te da ako podržava njihove zahtjeve, treba se boriti i doći boraviti u šatorima.

Bakić je najavio da će na izbornoj skupštini, koja će se održati 1. oktobra, biti prisutna većina poljoprivrednika te da će, ukoliko bude izabran, organizirati generalni protest kako bi se izborili za svoje opravdane razloge.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč kazao je da je od vremena kad su potpisani ugovori o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama naša zemlja zabilježila porast deficita u iznosu od četiri miliona maraka u prometu prehrambenih proizvoda.