BiH
7

Bh. politički lideri se ne mogu dogovoriti ni o izboru u Dom naroda

SRNA
Iako su politički lideri iz BiH današnji sastanak u Pragu otvorili razgovorima o izboru u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pretpostavljajući da će mnogo lakše doći do dogovora, ispostavilo se da je situacija sasvim suprotna, rekao je Srni jedan od učesnika sastanka.

"Pretpostavka je, vjerovatno, bila da je ta tema jednostavnija. Međutim, ispostavilo da nije nimalo laka", rekao je izvor Srne.

U Pragu je u toku sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem će pokušati postići dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci". Sastanku prisustvuju i komesar za proširenje EU Štefan Fule, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče Srni da očekuje da na sastanku bude saopšteno da je u FBiH izabran model za provođenje odluke "Sejdić-Finci" i istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da se stvari vraćaju na početak.

"Naši stavovi su poznati i neće se mijenjati. Oni su što se tiče procesa 'Sejdić-Finci' za nas završeni političkim konsenzusom koji smo postigli u Republici Srpskoj o tom pitanju", rekao je Dodik.

Stranke iz Federacije BiH vodile su proteklih mjeseci razgovore uz pomoć eksperata Evropske komisije, kako bi se dogovorile o modelu izbora za Predsjedništvo BiH koji bi se primijenio u FBiH, ali dogovor nije postignut.

Stranački lideri su u oktobru na sastanku u Briselu potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u kojima je, između ostalog, navedeno da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana direktnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske.