Doris Pack
0

'Bh. političari se svađaju, umjesto da rade zajedno'

FENA
Zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack izrazila je zabrinutost jer se politička klima u BiH nije nimalo poboljšala te ukazala na potrebu ustavnih reformi u cilju stvaranja funkcionalnije države.

Podsjetila je da je prije sedam dana vođena rasprava o liberalizaciji viza za neke zemlje regiona, a bilo je riječi i o BiH, te da je tada postojala nada evropskih parlamentaraca da će bh. političari ispuniti tehnički dio posla kako bi mladi iz naše zemlje mogli slobodno da putuju u inostranstvo.

„Konstatirali smo da postoji napredak. Vijeće ministara i državni parlament su usvojili određene zakone koji se tiču vizne liberalizacije, a sada ostaje samo da se uvedu biometrijski pasoši. Nadamo se da će i to biti urađeno kako bi i BiH ušla u grupu zemalja 'bijelog šengena'“, istakla je Pack, ali i dodala da sada postoji zabrinutost budući da politička klima u BiH nije nimalo poboljšana.

Ona je naglasila da se bh. političati međusobno svađaju, umjesto da zajedno rade za dobrobit građana ove zemlje.

„Ne mislimo da je u ovom trenutku pripadnost određenoj narodnosti bitnija od boljeg obrazovanja, zdravstva i ekonomske situacije u BiH“, istakla je zastupnica u Evropskom parlamentu i naglasila da situacija u BiH nije „baš najbolja u smislu atmosfere koja se stvara posljednjih dana“.

Pack se osvrnula i na povratak u Banju Luku i RS, naglasivši da su neki građani istjerani iz banjalučke regije od 1991. godine i nisu imali mogućnost da se vrate.

„Od Daytona naovamo samo se oko 4.000 Hrvata vratilo u tu regiju, i to nije ono što smo mi očekivali niti ono što je premijer obećao. Ako znamo da postoji oko 12.000 Hrvata koji žele da se vrate u RS, koja se nalazi u BiH, zašto se ne stvaraju uvjeti da se oni vrate“, upitala je zastupnica Evropskog parlamenta.

Ona je ocijenila i da namjera Vlade RS-a da ukine Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe šalje veoma lošu poruku onima koji žele da se vrate u taj dio države.

Ukazala je i na potrebu da bh. političari pokrenu ustavne promjene koje bi bile na dobrobit svih naroda u BiH, a država bila funkcionalnija.

„Nadam se da će političari doći do saznanja da je neophodno da rekonstruiraju ovu državu, dođu do ustavne reforme koja će biti donesena na zadovoljastvo svih u zemlji“, rekla je Pack.

Pack je večeras učestvovala na pres-konferenciji povodom održavanja međunarodne konferencije o temi „Kuda idu Evropa i Bosna i Hercegovina - između integracije i izolacije?“, koju organizira Panevropska unija Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci se od 25. do 27. septembra.

Cilj skupa je promovirati BiH kao zemlju različitih potencijala kojima može obogatiti Evropu.

Predstavnici Panevropske unije ističu da se istovremeno želi govoriti i o problemima funkcionalnosti Bosne i Hercegovine zbog kojih se i postavlja pitanje nalazi li se BiH između integracije i izolacije.

Sutra se na ovaj skup očekuje dolazak predstavnika vlasti BiH, institucija Evropske unije, diplomatskog kora i predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja.

Na kraju skupa bit će usvojena i deklaracija Panevropske unije kao dokument koji proizlazi iz rasprava i koji se upućuje na mnoge adrese značajnih političkih institucija u BiH i i Evropskoj uniji.