Je li i Sarajevo na dobitku?
0

Bh. političari nemaju ista očekivanja od Erdogana

Piše: N. Jamaković
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je nakon uvjerljive pobjede njegove partije na izborima u Turskoj izjavio kako je Sarajevo na dobitku koliko i Istanbul, želeći kazati kako će Turska predstavljati glas muslimana iz Evrope, ali i sa Bliskog istoka, na Zapadu. Interesovalo nas je slažu li se s ovim stavom političari u našoj zemlji.

Član Predsjednišva Socijaldemokratske unije BiH, Nijaz Duraković, za Sarajevo-x.com je rekao kako je premijer Erdogan dokazani prijatelj BiH, te da većina građana u našoj zemlji, a posebno Bošnjaci imaju razloga slaviti njegovu pobjedu.

"Premijer Erdogan je oduvijek imao odličan odnos prema BiH, kako prema njenom unutrašnjem razvoju, tako i u vezi s njenim putem ka EU i NATO-u. Erdogan i njegov ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu puno su učinili za BiH upravo na njenom putu ka euroatlanskim integracijama. Stoga je moj komentar na njegovu pobjedu: Aferim", kaže Duraković.

Zaslužili poštovanje i mogu biti uzori

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Adnan Terzić, ne dijeli Durakovićevo mišljenje.

"Bilo je očito da je Erdogan zaslužio povjerenje u Turskoj, budući da je njegova partija u protekla dva mandata učinila Tursku respektabilnom ekonomskom silom u svjetskim okvirima. Pokazali su da svojom odgovornošću prema funkciji koja im je povjerena zaslužuju poštovanje i mogu biti uzori. No, s druge strane, ne mislim da je Sarajevo na dobitku kao i Istanbul i ne bih želio ni da Erdogan posmatra stvari na taj način. Neka se on zadrži u okvirima svoje zemlje i uživa u pobjedi koju je ostvario, ali u Turskoj", kaže Terzić.

Svoj je stav potkrijepio riječima da Turska kao zemlja predstavnica u Vijeću za implementaciju mira (PIC) nije spriječila donošenje nekih odluka koje su bile jako loše za BiH.

"Podsjetio bih na odluku iz 2006. prema kojoj je OHR sredinom 2007. trebao izaći iz BiH. To je odluka koja je prošla na PIC-u, a da Turska nije uspjela značajnije joj se usprotiviti. Naravno, kasnije je ta odluka oborena", naveo je Terzić.

Turska ne treba biti reprezent interesa BiH

On je, međutim, dodao kako mi u BiH trebamo učiti iz odnosa Erdogana i njegove partije prema državi, a ne očekivati da oni rade za nas.

Sličnog je mišljenja i zastupnica Stranke za BiH u državnom Parlamentu, Azra Hadžiahmetović.

"Uz sve poštovanje, ne mislim da ijedna zemlja može biti autentični predstavnik interesa druge zemlje. Drago mi je da je Erdogan pobijedio i mislim da je Turska imala dobru politiku prema BiH, ali ne mislim da su oni ti koji trebaju biti reprezent naših interesa", kazala je naša sagovornica.