BiH
0

Bh. policajcu zahvalnica za hrabrost od komesara misije UN-a

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Mišo Kesić koji se nalazi u mirovnoj misiji u Južnom Sudanu potvrdio je da će mu za čin spasavanja putnika iz srušenog aviona na aerodromu Džambio biti uručena zahvalnica komesara Misije UN u Južnom Sudanu.

Kesić je rekao Srni da je postupio kao svaka savjesna osoba i da u tom momentu nije mislio na strah.

On je dodao da je 2. maja, kada se dogodio udes, vršio dužnost oficira za sigurnost na lokalnom aerodromu Džambio, gdje je čekao redovnu liniju helikoptera koja saobraća na relaciji Juba - Džambio.

"Odjednom sam začuo zvuk aviona koji se približavao pisti i koji je u fazi slijetanja. Neposredno po doticanju piste pilot je izgubio kontrolu nad avionom, te je avion počeo da se ljulja i par sekundi nakon toga udario nosem u pistu i okrenuo se naopako", prisjeća se Kesić.

On je rekao da je odmah otrčao do automobila u kojem su se nalazili aparati za gašenje požara i sa još trojicom kolega, među kojima je i Goran Sušnja, pritrčao avionu u kojem je bilo zaglavljeno 11 putnika uključujući i dva pilota.  Oko aviona bilo je kerozina i počinjao je da se nazire dim. 

"Našpricali smo mjesta sa kojih se nazirao dim, tako da nije došlo do požara većih razmjera, odmah po prestanku gašenja počeli smo sa izvlačenjem i evakuacijom putnika iz aviona na sigurnu lokaciju", rekao je Kesić.

Prema njegovim riječima, pilot je prošao najgore jer su mu noge polomljene dok je ostatak putnika prošao samo sa ogrebotinama.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo čestitao je danas Miši Kesiću, koji se nalazi u mirovnoj misiji u Južnom Sudanu, na herojskom podvigu u kojem je sa još trojicom kolega spasio jedanaestoro ljudi nakon avionske nesreće na aerodromu Džambio.