BiH
0

Bh. penzioneri traže formiranje državnog fonda PIO

FENA
Udruženje penzionera u BiH pozvalo je poslanike Parlamentarne skupštine BiH da ne usvoje Prijedlog zakona o pravima i dužnostima članova PSBiH i da sveobuhvatno riješe pitanje penzionera u BiH zajedničkom strategijom o reformi penzijsko-invalidskog osiguranja, izradom okvirnog zakona o PIO i formiranjem fonda PIO na nivou države.

"Navedeni zakon je skandalozan i nije primjeren ekonomskom stanju i reformskom kursu BiH jer ova vlast nije zaslužila svojim dosadašnjim radom predložene prinadležnosti i beneficije", navodi se u saopćenju Udruženja.

Udruženje penzionera u BiH nada se da će njihov prijedlog biti prihvaćen da bi se izjednačila prava svih penzionera u BiH "jer su sad u diskriminirajućem položaju i ugrožena su im elementarna ljudska prava i dovedeni su na rub egzistencije s prosječnom penzijom oko 260 KM".

"Imate li, gospodo poslanici i delegati, imalo morala, ljudskosti i bosanske dobrote da možete dići ruke za ovakav prijedlog zakona gdje bi penzija za dvogodišnji mandat koji provedete iznosila oko 3.750 KM," izjavio je predsjednik udruženja Esad Topalović.