Svjetska izložba u Šangaju
0

Bh. paviljon na temu "Cijela zemlja jedan grad"

Sarajevo-x.com
"Cijela zemlja jedan grad" tema je paviljona Bosne i Hercegovine na spektakularnoj svjetskoj izložbi EXPO u Šangaju. Nacionalni dan bh. paviljona je 9. maj, a on se nalazi unutar zone C.

Kulturne i prirodne raznolikosti naše domovine bit će predstavljene u mnogim aspektima kao izbalansirana koegzistencija ljudi sa različitim pozadinama.

Posjetioci paviljona BiH će moći pogledati ručno rađene umjetnine u centralnom dijelu, ali i sami pokušati napraviti nešto slično. U interaktivnom dijelu paviljona sa LCD ekranima bit će prikazivani gradovi BiH, filmovi, kratki isječci i sl.

"Prezentacija proizvoda na EXPO-u odlična je prilika za sve privrednike iz BiH koji putem ovog paviljona mogu da predstave svoje proizvode, kao i da stupe u kontakte sa privrednicima ne samo iz Kine nego i cijelog svijeta“, kazao je ranije direktor našeg paviljona Zoran Grujić.

Ovo je prvi put da BiH nastupa u paviljonu od 1.000 km2, a poseban akcenat stavljen je na spomenike pod zaštitom UNESCO-a. Jedan dio paviljona je u obliku broja osam, koji je, prema vjerovanju Kineza, sretan broj.

U septembru će u okviru posebnog programa u Šangaj doći predstavnici četiri bh. škole. Dio kulturnog programa izvest će na sceni paviljona, jedna gospođa će pred posjetiocima tkati ćilime, a bit će upriličena i izložba od 100 potkivenih jaja.

Na Nacionalni dan bh. paviljona, 9. maja, bit će priređen raznolik program koji uključuje prezentaciju bh. kreatora, frizera, nastupe horova i Marije Šestić, te koncert Gorana Bregovića sa orkestrom.

Na izložbi EXPO u Šangaju, čija je tema "Bolji grad, bolji život", učestvuje 240 izlagača iz 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija. Dnevno se ovdje okupi oko 400.000 znatiželjnika, a procjenjuje se da će do 31. oktobra sadržaje vidjeti čak 70 miliona ljudi.

I naši susjedi su prisutni na ovoj izložbi. Slovenački paviljon je inspirisan temom otvorene knjige, srbijanski nosi naziv "Kôd grada", a hrvatski je nešto skromniji, s vanjske strane crven, a na unutrašnjim zidovima prikazuje scene iz tamošnjih gradova.

Izložba ne služi direktnoj prodaji već predstavljanju država. Na njenu organizaciju potrošeno je oko 43,5 milijardi eura.