BiH
3

Bh. organizacije iz Kanade i SAD-a: Presuda je važan korak ka istini o agresiji na BiH

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Bosansko-američki Institut za genocid i edukaciju (BAGI) pozdravljaju presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kojom je osudio šestoricu bivših čelnika tzv. “Herceg- Bosne” za zločine nad bošnjačkim stanovništvom, te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, saopćeno je iz ovih organizacija.

"Smatramo da je ova presuda važan korak ka istini o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini, agresiji koja je pored Srbije i Crne Gore, napravila i Hrvatska", navode ove organizacije.

Ocjenjuju da je ova presuda važna i za istinu o zločinima nad građanima Bosne i Hercegovine te da je doprinos pravdi za žrtve zločina agresije na BiH i zločina nad njenim građanima.

U saopćenju spomenute organizacije navode da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni “Herceg-Bosnom”, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH.

Ove organizacije posebno važnim smatraju to što je Sudsko vijeće Haškog tribunala presudilo da je "sukob Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH bio međudržavni sukob - agresija na međunarodno priznatu državu BiH, te da su šestorica visokih funkcionera nekadašnje tzv. 'Hrvatske Republike Herceg-Bosne' i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata".

"Tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik 'Herceg-Bosne' Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje 'Herceg-Bosne' neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva. Zločini nad bošnjačkim stanovništvom su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Vijeće je presudilo da su predsjednik Tuđman, prvi oficir Vojske Hrvatske Janko Bobetko i ministar odbrane Gojko Šušak, te šestorica funkcionera 'Herceg Bosne' - strukture Hrvatskog vijeća odbrane koristili za različite aspekte udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem stvaranja takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosna", navode u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Bosansko-američki Institut za genocid i edukaciju (BAGI).