BiH
0

"BH. novinari" zabrinuti zbog odluke UO BHRT

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog odluke Upravnog odbora BHRT da odbije dati saglasnost menadžmentu na imenovanje Damira Šimića za glavnog i odgovornog urednika BHT i zatraži ponovno raspisivanje konkursa za izbor urednika te tv kuće i BH Radija 1.

"Smatramo da ova odluka predstavlja direktno miješanje u neovisnost uredničke i kadrovske politike u javnom servisu, što bi trebalo da bude osnovna pretpostavka kvalitetnog funkcioniranja ovog medija. Ne ulazeći u ingerencije i zakonska ovlaštenja Upravnog odbora BHRT, smatramo da se u posljednjim njegovim odlukama, zatim u zahtjevima za nacionalno prebrojavanje uposlenika i izbor novih ljudi na postojeće uredničke pozicije prepoznaju političke konotacije, a ne nastojanje UO da se u javni servis izaberu kompetentni i kvalitetni novinarski kadrovi", navodi se u saopćenju Udruženja "BH novinari".

Zabrinjava, navodi se, i činjenica da Upravni odbor, odnosno njegovi pojedini članovi, pitanje uredničke politike i izbor urednika dovode u vezi s raspravama o finansijskom poslovanju javnog servisa.

"Pitanje finansiranja i transparetnog i zakonitog poslovanje BHRT i drugih javnih emitera jeste u nadležnosti parlamenta BiH, ali rasprava o ovom pitanju nikako ne smije biti predmetom političkih manipulacija ili ucjena, a pogotovu se ne bi smjela dovoditi u vezu s izborom urednika", navodi se.

U saopćenju se ističe da su Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima još prije godinu dana ukazali na činjenicu da je za političku neovisnost javnih emitera pogubna zakonska odredba po kojoj članove upravnih odbora biraju parlamenti, što, kako se navodi, realno omogućava stranačko uplitanje u rad javnih servisa.

"Bojimo se da je posljednjim odlukama Upravnog odbora BHRT ovo upozorenje i praktično potvrđeno, čime je otvorena mogućnost da Upravni odbor BHRT i upravni odbori ostalih javnih emitera ne odgovaraju javnosti nego određenim političkim strukturama koje stoje iza njihovog imenovanja", navodi se.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima navode u saopćenju da će u skladu sa svojim ovlastima poduzeti sve mjere za sprječavanje političkog uplitanja u uredničku i kadrovsku politiku BHRT, što uključuje i zahtjev za hitno reagovanje Regulatorne agencije za komunikacije koja je posredovala u izboru Upravnog odbora BHRT te reakcije Ureda visokog predstavnika, OSCE-a, Vijeća Evrope i drugih institucija nadležnih za očuvanje medijskih sloboda i neovisnosti sistema javnog emitiranja u BiH.

"Udruženje će pokrenuti i inicijativu za izmjene zakona o javnim servisima u dijelu koji se odnosi na kandidovanje i imenovanje članova upravnih tijela i programskih savjeta. Na taj način želimo konačno prekinuti praksu izbora politički i nacionalno podobnih upravnih odbora, te ojačati utjecaj stručne javnosti i civilnog društva na funkcioniranje sistema javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini," navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari Linija za pomoć novinarima.