BiH
2

BH novinari zabrinuti zbog najave formiranja servisa na hrvatskom jeziku

FENA
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva uposlenike u tri javna servisa – RTRS, RVFBiH i BHRT da se suprotstave nezakonitom rušenju sistema u kojem funkcioniranju njihovi mediji, a zastupnike u Parlamentu BiH da odbiju raspravljati o formiranju RTV servisa na hrvatskom jeziku prije uspostave Korporacije i okončanja procesa digitalizacije.

Udruženje se na ovakav poziv odlučilo zbog činjenice da je odluka o kanalu na hrvatskom jeziku donesena bez odgovarajućih saglasnosti resornog Ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva finansija i trezora kao i Ureda za zakonodavstvo, čime su ponovo dovedeni u pitanje vladavina prava i sloboda izražavanja u BiH.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari pojašnjava da je zabrinut zbog usvajanja amandmana na Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH kojima će biti pokrenuta parlamentarna procedura za formiranje javnog servisa na hrvatskom jeziku.

Ovakav, etnocentrični pristup javnim servisima, smatra Udruženje, ne doprinosi jačanju profesionalnih standarda i unapređenju kvaliteta novinarstva, kao ni afirmaciji novinarske solidarnosti i drugih vrijednosti za koje se zalažu BH novinari.

"Formiranje novog javnog servisa na državnom nivou, s programom samo na jednom od tri zvanična jezika u BiH, direktno je rušenje sistema javnih medija koji je utemeljen na načelima poštivanja prava na informiranje svih građana i s ulogom integracije svih osoba, grupa i zajednica u BiH, bez obzira na njihove nacionalne, jezičke, kulturološke i druge identitete", saopćeno je iz Udruženja.

Opredjeljenje Vijeća ministara BiH da ide u uspostavu novog javnog servisa, smatraju u Udruženju, prije nego što je formirana Korporacija javnih servisa i otpočeo proces digitalizacije, predstavlja zatvaranje evropskog puta BiH.

"Istovremeno, to je direktan šamar međunarodnj zajednici u BiH koja je, u više navrata, eksplicitno postavljala ove dvije obaveze kao ključne za davanje pozitivnog mišljenja o napretku u procesu evropskih integracija. I na kraju, ovaj postupak ozbiljno dovodi u pitanje osiguranje finansijskih sredstava za uspostavu Korporacije i u nedogled odgađa početak veoma skupe digitalizacije", stoji u saopćenju.